Целта на САЩ в тази война е комплексна. Най-важната част

...
Целта на САЩ в тази война е комплексна. Най-важната част
Коментари Харесай

Едногодишната война в Украйна и мечтаният разгром на Русия

Целта на Съединени американски щати в тази война е сложна. Най-важната част от нея е нанасяне на такова стратегическо проваляне на Русия, че тя в никакъв случай повече да не си намерения за място на световната финансово-икономическа, софтуерна и военно-политическа сцена. България също се включва в самодейността на Европейски Съюз за военно подкрепяне на Украйна, което е следващата стъпка към пълзящо замесване на страната в тази война. То стартира с доставка на муниции, гориво и военно имущество, продължава с решение за ремонт на бойна техника, а напълно неотдавна и изпращане на инструктори за обучаване на украински военнослужащи на съюзническа територия. С това, според член 4 от Петата Хагска спогодба от 1907 година, ние ставаме участник във войната дружно със страната, в която се прави образованието.
В международната военна история има редица образци, които демонстрират, че когато сред две неприятелски страни няма неутрално географско пространство, войната сред тях рано или късно ще стартира. След разпада на Съюз на съветските социалистически републики и приемане през 2004 година на седем някогашни социалистически страни в НАТО единствен буфер сред него и Русия остана Украйна - той обаче беше отстранен с преврата в Киев през 2014 година

На 5 май същата година, т.е. след преврата, бе проведен референдум в отделилите се от Украйна елементи на Луганска и  Донецка области. По-късно, като резултат от референдумите, Донецка и Луганска национални републики изразиха желание да се причислят към Руската федерация. В периода 2014-2021 година украинските въоръжени сили (ВСУ) непрекъснато воюваха с въоръжените милиции на ДНР и ЛНР, при което загинаха около 15 хил. мирни поданици и бяха разрушени стотици жилищни здания. По създание това беше революция в Украйна. В същия интервал съвсем един милион поданици на ДНР и ЛНР станаха граждани на Русия.
През 2005 година в Ню Йорк бе проведена международна среща, Заключителният документ от която бе признат с резолюция 60/1 на Общото събрание на Организация на обединените нации на 16 септември същата година. Съгласно т. 138 от от него всяка страна е задължена да отбрани своите жители от етническа чистка или военни закононарушения и, с цел да ги предотврати, е длъжна да предприеме нужните дейности. Според специалисти, тълкуващи същността на документа, той се отнася и за случаи, когато жители на една страна, живеят в рамките на друга, само че са подложени на репресии. Тогава страната, чиито жители са те, има право да ги отбрани, в това число и с въоръжена мощ.
През декември 2021 година Русия предложи проектодоговор на Съединени американски щати и проектоспоразумение на НАТО за обезпечаване на взаимна безопасност,

разчитайки че с тях ще се реши както казуса с Донбас, по този начин и с неутралитета на Украйна. Те обаче изрично бяха отхвърлени, което демонстрира, че освен няма да има неутрална Украйна, само че че тя ще бъде поощрявана да унищожи самообявилите се републики и с това ще провокира намесата на Русия. Така на нея ѝ остана единствено един вид – изпреварваща въоръжена интервенция за отбрана на своите жители. Именно нуждата от такава отбрана стана една от главните аргументи за въоръжената интервенция на Русия.
Тя стартира на 24 февруари 2022 година като специфична военна интервенция (СВО), в която участници са единствено Русия и Украйна. Изминалата година обаче не остави никакво подозрение, че
действителните воюващи страни са Русия и част от групата „ Рамщайн ”.
Участващите в нея страни доставят оръжие на ВСУ, а някои от тях, членове на НАТО, приготвят украински военнослужащи да водят бойни дейности и даже на лична територия образуват доброволчески формирования и ги изпращат в Украйна.
Наскоро стана известно, че България също се включва в самодейността на Европейски Съюз за военно подкрепяне на Украйна, което е следващата стъпка към пълзящо замесване на страната в тази война. То стартира с доставка на муниции, гориво и военно имущество, продължава с решение за ремонт на бойна техника, а напълно неотдавна и изпращане на инструктори за обучаване на украински военнослужащи на съюзническа територия. С това, според член 4 от Петата Хагска спогодба от 1907 година, ние ставаме участник във войната дружно със страната, в която се прави образованието.
Страни от НАТО се включват във войната със свои инструктори или военнослужещи, а някои щабове вземат участие директно или индиректно в обмисляне на интервенциите. Тъй като тяхните дейности се координират от щабовете на Председателя на Обединения комитет на началник-щабовете на МО на Съединени американски щати и на Върховния главнокомандващ Обединени въоръжени сили (на страните-членки на Ва на НАТО в Европа, то на процедура воюващите страни са Русия и НАТО и по-точно Русия и Съединени американски щати, тъй като те са преобладаващия фактор в Алианса, без който не може да се одобри нито едно решение.
Воюващите страни имат свои цели и тактика за тяхното реализиране.
Официално оповестената цел на Русия е денацификация и демилитаризация на Украйна.
Постигането ѝ е належащо освен за отбрана на рускоезичните граждани в Донбас, само че и за обезпечаване на сигурността на страната, произлизаща от крайната националистическо-бандеровска идеология и русофобска политика на украинското управление. Денацификацията значи промяна на посочената идеология и премахване от властта на нейните носители, а демилитаризацията - очистване на военно-промишления комплекс и въоръжените сили на страната.
За реализиране на първата цел, в самото начало на СВО, Русия предприе бързо завземане на части от украинската територия, в това число и към столицата.
Този гръмотевичен взлом има за цел промяна на властта, само че хората, на които се е разчитало, са обезвредени.
Въпреки това полуобкръжаването на Киев оказва влияние и се реализира единодушие за договаряния. Необходимостта от оставане на войските към Киев отпада и те са изтеглени на съветска територия през Беларус. В началото на март 2022 година в Истанбул стартират договаряния сред двете страни, на които се реализира единодушие Крим да остане за Русия, Донбас да получи автономност, а Украйна да одобри безпристрастен статут.
С него се основават условия част от първата цел да бъде реализирана. Тя обаче не става действителност заради грубата интервенция на Съединени американски щати и изключително на Англия, които принуждават украинския президент да се откаже от постигнатите договорености. Това постанова Русия да стартира всичко изначало, като на напред във времето излиза освобождението на Донбас.
Русия, както публично се заявява, няма желание да превзема Украйна.
Това е правилно, тъй като страната е огромна по територия и население и, в случай че я завладее, тя би трябвало да обезпечи живота на хората и то в условия на диверсии и саботажи – сили за това Русия няма. Именно заради тази и други аргументи тя концентрира напъните си в Донбас.
С образуваната съветска войскова формация не е допустимо да се реализиран задачите на СВО. По персонален състав на множеството сектори от фронта тя е 3-5 пъти по-малобройна от стоящите против нея украински въоръжени сили, по това време изцяло комплектувани със руско въоръжение. Това, както и първичното подценяване на ВСУ, става причина за неуспехите през лятото на 2022 година в Харковска, а по-късно и в Херсонска област.
За премахване на позволените недостатъци на 21 септември 2022 година Русия афишира частична готовност. Заедно с нея се приготвят и организират референдуми в ДНР, ЛНР, част от Харковска и Запорожка области. По резултата от тях те стават субекти на РФ, конституционно са закрепени към нея и последователно на тях се популяризира действието на съветските закони за погашение на всички типове обществено обезпечаване.
Малко по-късно в съветската обединена войскова формация е основана нова командна конструкция, стартира уплътняване на фронтовата линия и последователно активизиране на бойните дейности. Характерно за тях е прекосяване в нахлуване с лимитирани сили по едно и също време на няколко посоки. Така се създават условия за ускорено заличаване на персоналния състав и бойната техника на ВСУ,  спиране на снабдителни връзки, обграждане на значими укрепени региони и непозволяване на ВСУ да образува крупна ударна формация. Едновременно стартира последователно заличаване на украинския военно-промишлен комплекс и захранващата го енергийна система.
В резултат на тази тактичност загубите на хора, техника и военно-промишлен капацитет стават сериозни за ВСУ.
Според данни на МОСАД,  оповестени в турския Hürseda Haber, загубите на ВСУ към 14 януари т.г. са 157 000 убити, 234 000 ранени и 17 320 пленени. Впрочем съветските загуби, оповестени също от МОСАД, са 18 480 убити, 44 500 ранени и 323 пленени, а тези на НАТО - 234 убити военни инструктори, 2458 военнослужащи и 5360 наемници.
В хода на СВО е унищожено голямо количество въоръжение и бойна техника на ВСУ, с което към края на първата година от войната последователно се реализира втората съществена цел. ВСУ към момента могат да водят война единствено с помощта на непрекъснатитя поток оръжие, техническо и тилово имущество, доставяно от към 50 страни, проведени от Съединени американски щати в групата „ Рамщайн ”.
Целта на Съединени американски щати в тази война е сложна. Най-важната част от нея е нанасяне на такова стратегическо проваляне на Русия, че тя в никакъв случай повече да не си намерения за място на световната финансово-икономическа, софтуерна и военно-политическа сцена.
Основавайки се на мнението на Пентагона, че Украйна ще бъде победена за 2-3 седмици, Съединени американски щати, още преди началото на СВО, стартират да приготвят диверсионно-саботажна тактика. На процедура това е подготовка за партизанска война с Русия с концепцията да се сътвори втори Афганистан за нея, при изискване че завладее цяла Украйна. Поради това още през 2021 година на ВСУ са доставени стотици противотанкови ракетни комплекси „ Джевелин ” и портативни зенитни „ Стингър ”, идеално подхождащи за използване от засада. Подготвени са хиляди диверсионни групи и са проведени хранилища за стрелково оръжие, муниции и взривни субстанции по цялата страна.
След отвод от договореностите в Истанбул и оповестеното освобождение на Донбас
пред Съединени американски щати се разкрива нова възможност  – преобразяване на спора в продължителна и изтощителна война. Именно такава е същността на признатата нова тактика за погром на Русия.
Военна победа над Русия е невъзможна задача за Съединени американски щати, без те самите да понесат неприемливи загуби. Затова, с цел да опазят себе си, Съединени американски щати не се вземат решение сами да водят война намерено и стартират цинично, безочливо и безжалостно да употребяват като острие и разходен материал украинския индустриален и боен капацитет.
Украйна също не е в положение да реализира победа над Русия и тъкмо по тази причина би трябвало да ѝ бъде оказвана всестранна помощ, с цел да може войната да стане продължителна и изтощителна. Това постанова активизиране освен на страните-участнички в НАТО за оказване на финансова и военна помощ на Украйна, само че и неучастващите в Алианса страни от Европейски Съюз и съдружници на Съединени американски щати от Африка и Азия. За задачата се основава Консултативна група за защита на Украйна. Според американския министър на защитата Лойд Остин срещите на групата стават ежемесечни и, което е прекомерно значимо, тя ще продължи работата си и след довеждане докрай на войната. Следователно Съединени американски щати нямат никакво желание да прекратят  присъединяване си в нея и ще я поддържат досега, в който се убедят в нейната безперспективност.
За реализиране на поставената сложна цел Съединени американски щати и Европейски Съюз стартират да постановат всевъзможни наказания на Русия, които би трябвало да даведат до разрушение на нейната стопанска система - с последния пакет те към този момент са 13 700, т.е повече от общо наложените на всички останали страни. Същевременно те подхващат дейни дейности за политическо уединяване на Русия от интернационалната общественост.
В Москва навреме са планували бъдещите дейности на Съединени американски щати и Европейски Съюз и са подхванали ограничения за минимизиране на следствията от тях. В резултат на това стопанската система на Русия освен че не е разрушена, само че през м.г. реализира в пъти по-малък спад от планувания и приключва с профицит 227 милиарда $. Политическата изолираност на страната също не се реализира – Русия укрепва връзките си в Азия, Близкия изток, Латинска Америка и Африка.
В хода на СВО Пентагонът взема решение свои проблеми. Превърнал украинския спектакъл на военните дейности в полигон, той проучва потреблението на предоставеното оръжие в действителна конюнктура, като направените заключения стават основа за неговото модернизиране. Експериментират се разнообразни тактически схеми и деликатно се следи реакцията на съветското командване с концепцията направените заключения да се употребяват за рационализиране на почналата през 2021 година метаморфоза на сухопътните войски – най-важното от нея е преобразуването на бригадите в дивизии. Естествено тези опити са за сметка на украинските бойци и офицери.
Немаловажна част от комплексната цел на Съединени американски щати е завладяване на украинските естествени русурси.
Особено забавна за Съединени американски щати е титановата руда. Титанът е един от 35-те витално значими метала за Съединени американски щати, който в този момент внасят от Русия. Украинските ресурси от титанова руда в 40-те открити залежи са задоволителни за 400 година Украйна обаче единствено обогатява титановата руда и я изпраща в Русия за дефинитивна обработка. Това се прави и след началото на СВО, само че олигарсите трансформират схемата – обогатената руда се изпраща в българско пристанище, претрупва се на транспортен съд със сирийски байрак и се доставя в Русия. Отстраняването на Русия от този развой ще бъде за Съединени американски щати идеално решение на титановия проблем.
Какви резултати реализираха воюващите страни през миналата година?
В хода на СВО Русия причисли забележителна част от исконните си земи в Донбас, нанасяйки големи загуби на ВСУ и на украинския ВПК. Страната съумя да стабилизира стопанската система си и не разреши цялостно уединяване от интернационалната общественост. Успя да активизира ВПК и да усили производството на въоръжение, радикално усъвършенства мобилизационната система, укрепи командната конструкция на армията и стартира използване на нова тактичност за водене на бойните дейности.
Тя се постанова от обстоятелството, че актуалното полесражение към този момент наподобява на „ шахматна дъска ”, причина за което са средствата за разузнаване. Те откриват в действително време детайлите на бойния ред, тиловите бази и подхождащите запаси. Затова образуването на ударна формация към този момент не може да остане неусетно, а  поразяването й, при съществуване на съответни ударни средства, още в началния стадий е неизбежно. Именно това постанова приемане на нови форми и способи за водене на войната, което съветската формация към този момент реализира.
През миналата година Съединени американски щати не реализираха задачата си за стратегически погром на Русия, както боен, по този начин и стопански.
Те подчиниха Европа и я изолираха от Русия, направиха Европейски Съюз собствен дисциплиниран съдружник, укрепиха НАТО и принудиха страните-членки покорно да следват тяхния курс.
Започнаха да притеглят европейски капитал в личната си стопанска система и с това да основават проблеми на европейската. Почти прекратиха доставките на съветски газ и започнаха да го заменят с американски, с което Европейски Съюз стана още по-зависим от тях.
Един от факторите, съдействали за това, е взривяването на „ Северен поток ”. Както демонстрира следствието на известния публицист Сиймур Хърш то е дело на Съединени американски щати. Това действие, както и многочислените безцеремонни намеси на ръководещия хайлайф на Съединени американски щати във вътрешните работи на десетки страни, е задоволително съображение дейностите му да се дефинират като актуален вид на Дивия запад.
Не би трябвало да се подминава и грубата интервенция на представители на този хайлайф във вътрешните работи на нашата страна, осъществена напълно неотдавна и покорно изтърпяна от нашите държавни и политически ръководители. За отбрана на достолепието ни като народ се разгласи само Костадин Костадинов от Политическа партия „ Възраждане ”.
Какви са вероятностите за войната през втората година?
Трудно е да се предвиждат дейностите на воюващите страни, само че могат да се посочат някои от по-вероятните им бъдещи дейности. Русия няма различен вид с изключение на цялостно освобождение на присъединените области, а допустимо и на цялата територия източно от Днепър. Това е наложително за нея, тъй като евенуален крах ще провокира напрежение в страната с непредсказуеми последствия, т.е. ще стане това, на което разчитат Съединени американски щати, с цел да осъществят мечтания погром на Русия.
Загубата им в Украйна, под каквато и да е форма, ще значи срив на тяхното водачество. Началото на СВО инициира развой на образуване на многополюсен свят, който стана основна геополитическа причина за гневната опозиция на Съединени американски щати. Ето за какво те вършат всичко допустимо да спрат този развой, освен това вярвайки, че с разгрома на Русия по-лесно ще се оправят с Китай и ще запазят въздействието си на планетата.
За Съединени американски щати и Европейски Съюз е извънредно значимо да стартират възобновяване на остатъчна Украйна и посредством него да засилват стопанските системи си. Според специалисти, в случай че не съумеят, проблемите на финасово-икономическата им система ще се задълбочат, което ще провокира последици и за тях, и за световната стопанска система.
Съединени американски щати, посредством Консултативната група, ще продължат да доставят всичко належащо на Украйна, с цел да може тя да реализира боен триумф и по-добра позиция при възможни договаряния. Съединени американски щати и Европейски Съюз, под въздействието на вътрешно-икономически аргументи и на все по-явната неспособност ВСУ да реализира победа, ще стават все по-склонни да стартират договаряния с Русия. Частта от Украйна, която ще остане самостоятелна, ще бъде подпомагана от Съединени американски щати и ще остане с антируска политика.
Съединени американски щати усилват напъните си за основаване на най-силната войска на континента, полската.
Много е допустимо тези старания да значат подготовка за основаване в недалечно бъдеще на някакво съюзно формирование сред Полша и остатъчна Украйна. Може би с отдалечен план през юли 2022 година Украйна даде необикновен статут на полски жители на своя територия, а на 16 февруари т.г. е оповестено основаване на полско отделение в състава на ВСУ. Основната му база е избрана в Киевска област и там се образува неговия щаб, който ще се комплектува с „ уволнени ” офицери от армията.
Ако хипотетичното съюзно формирование се осъществя, то гръб или негов втори ешелон ще стане Букурешката девятка. С него Украйна ще се приобщи към НАТО, без да е негов пълновръстен член, а Полша ще реализира фантазията си за водачество в Междуморието. Такова вероятно съюзно формирование ще стане ново острие против Русия, с което на континента ще се подсигурява перманентна опасност от въоръжен спор с всички произлизащи от това последствия.
Противопоставянето сред двете воюващи страни в СВО придобива стратегическо измерение.
СВО стартира като местен спор, само че с все по-разширяващата се интервенция на Съединени американски щати и неприкритото им предпочитание да нанесат стратегическо проваляне на Русия, стратегическото измерение на войната става действителност. На 21 февруари т.г. Русия връчи протестна нота на американския дипломат в Москва с искане Съединени американски щати да изведат от Украйна доставеното въоръжение, наблягайки, че то и обслужващият го личен състав са законни цели за съветския контингент, т.е.
за първи път се акцентира присъединяване на Съединени американски щати във войната и решителността на Русия да унищожава техни тилови обекти и детайли от бойния ред на фронта.
Същия ден Русия разгласи, че прекратява присъединяване си в Договора за надзор на стратегическото настъпателно въоръжение, което на идващия ден беше утвърдено от двете камери на Народното събрание. Изисква се, при вероятно възобновяване на контракта, да се регистрира общият нуклеарен капацитет на НАТО, т.е. този на Съединени американски щати, Франция и Англия.
Освен това прекратяване на присъединяване в контракта стопира желанието на Съединени американски щати да стартират договаряния за нов контракт с концепцията да прекратят по-нататъшната разработка на стратегическата крилата ракета „ Буревестник ” и подводната роботизирана система „ Посейдон ” – и двете с мегатонна нуклеарна мощ и нуклеарна енергетична установка, осигуряваща световен обхват на деяние. Желание на Съединени американски щати е и преустановяване разполагането на хиперзвуковия военен блок „ Авангард ”, с който към този момент са въоръжени два ракетни полка.
В посланието си до Федералното заседание съветският президент насочи вниманието и към още един прекомерно значим миг. Според него Съединени американски щати създават „ нови типове нуклеарни бойни глави ”. Не беше обяснено какво тъкмо значи това. Не е изключително смущаващо, в случай че се има поради, че Съединени американски щати са създали нови ядрени/термоядрени муниции, само че в случай че става дума за нов тип нуклеарно оръжие и се готвят за неговото тестване, ситуацията става доста сериозна.
Известно е, че до момента са създадени три типа нуклеарно оръжие – нуклеарно, термоядрено и неутронно. Има информация, че няколко страни създават четвърти тип, който се характеризира с минимална и кратковременна радиоактивност, само че със опазване на останалите поразяващи фактори.
В посланието се акцентира, че в случай че Съединени американски щати извършат такова тестване, Русия ще направи същото, т.е. тя също го има. Това обаче ще стане единствено след Съединени американски щати, т.е. виновността за основаване на капацитет от нуклеарно оръжие четвърто потомство ще бъде на Съединени американски щати. Ако догатката е правилно и бъде осъществено, то ще направи нуклеарната война съвершенно действителна, тъй като отпада сдържащият фактор, радиоактивното заразяване на местността.
Като резюме на миналата едногодишна война в Украйна може да се уточни, че в случай че не се реализира решение за преустановяване на войната при приемливи за всички условия и продължи безумното предпочитание, в това число и на европейския хайлайф, за победа над Русия, ситуацията в Европа мощно ще се усложни. Твърде допустимо е двете  воюващи страни да възкресят времето, когато на европейския спектакъл на военните дейности бяха развърнати стотици ракетно-ядрени комплекси със междинна далекобойност. В подобен случай европейските жители ще би трябвало още веднъж да живеят под злокобната им сянка, в случай че до тогава не станат очевидци на нуклеарната гъба.
Следвайте " Гласове " в
 
 
23 Фев 2023706722 Фев 2023753122 Фев 2023293721 Фев 2023448321 Фев 2023260218 Фев 20235492КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани23 Фев 202367507 Фев 2023161220 Фев 2023347718 Фев 20231111
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР