Целта на жалбата, която се готвят да внесат от щаба

...
Целта на жалбата, която се готвят да внесат от щаба
Коментари Харесай

Може ли да бъдат касирани изборите в София? Съдебната сага вероятно ще се точи до Нова година

Целта на жалбата, която се готвят да внесат от щаба на Ваня Григорова, е стопяване на разликата с Терзиев, разяснява Наталия Киселова

За момента няма учредения да се желае осъществяване на нови избори в София, тъй като не са установени съществени нарушавания на изборния развой. Това сподели в „ Денят стартира “ по Българска национална телевизия специалистът по конституционно право доцент Наталия Киселова.

Основната цел на жалбата, която се готвят да внесат от щаба на останалата втора на балотажа Ваня Григорова, е стопяване на разликата сред двамата претенденти, добави тя. 

" Всеки от участниците има право да оспори. Това е обикновено и не се случва за пръв път. Преди четири години също имаше правосъден надзор върху резултатите ", напомня доцентът. 

" Оспорването е опция на участници в изборния развой да се извърнат към орган, който може да направи обзор за правомерност на държанието на изборната администрация дали резултатите са такива, каквито са действителните гласувания на жителите. Когато има анулация на резултатите заради незаконност приказваме за това, че резултатът е касиран. Тоест последствието в намесата на органа, който може да реши законосъобразността на изборния развой и на резултатите “, изясни тя. 

„ Гражданско е понятието " анулиране ", по-скоро става дума за анулация на решението в тази ситуация на ОИК, която е определила кой е победител в извършения балотаж. За всяка една изборна секция би трябвало да се уточни, че има нарушавания. В жалбата би трябвало да бъде посочена съответната секция и претенцията на претендента ", добави специалистът по конституционно право.

Според нея не са чути по съответни региони какви са претенциите, а това би трябвало да бъде въведено в жалбата на Григорова.

" Когато има разминаване сред протоколите, които са сканирани на страницата на ЦИК и тези преписи, които са получени след преброяването в секционната комисия, това дава съображение на претендента за инспекция. По отношение на първия тур за София имаше броене на три избора - кмет на община, за областен кмет, за общински съветници. За втория тур видеонаблюдението е причина тези, които желаят да оспорват да търсят неточности “, добави тя.  

„ Видеонаблюдението беше въведено скоро и до в този момент не са били преглеждани локални избори за правомерност пред административните съдилища. Имаше данни за парламентарни избори, които обаче се оспорват пред Конституционен съд. Оспорването е в Административен съд е с доста повече благоприятни условия. Много евентуално е да се изиска и обзор на видеонаблюдението “, съобщи Киселова. 

„ Изборният кодзекс не го е планувал категорично като доказателство. Тъй като препраща към административно процесуалния кодекс, към този момент въз основа на други закони съдът ще реши дали да го допусне като доказателство. Но когато приказваме за правомерност първо би трябвало да се реши дали има механически неточности в първичния протокол и това, което е въведено в ЦИК. Дали има неточности в изчисленията ", добави тя.

Ако съдът реши, ще има ново преброяване на гласове, само че не за всички комисии, а за избрани, съобщи специалистът по конституционно право.

" Ако съдът откри нарушаване в съответни изборни секции, разновидностите са два - да има изключване на тези гласове от общия брой гласове за претендентите или в случай че има основни разлики сред двамата претенденти и те се приближат, можем да приказваме и за смяна в решението на ОИК. Според мен това е самоуверено да се каже, само че е допустимо. Теоретично е допустимо оповестяването на различен кмет на града. Тези, които мислят да апелират желаят да смалят разликата или да потвърдят, че има превес на изгубилия претендент ", изясни тя. 

" За София не е имало оповестяване на избора за незаконосъобразен при касирания на предходни избори. В по-малките обитаеми места има такива случаи. Какво следва - в 7-дневен период би трябвало да се подаде тъжба до ОИК. В тридневен се препраща към Административен съд. След това ще бъде планувано намерено съвещание. С сътрудници изчислявахме, че в случай че има оборване в Административен съд и по-късно пред Върховен административен съд до Нова година тази правосъдна сага може да завърши ", акцентира специалистът.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР