Целта е обезпечаване на сигурността на мрежата, заложено е премахването

...
Целта е обезпечаване на сигурността на мрежата, заложено е премахването
Коментари Харесай

Дружествата на ЧЕЗ внесоха в КЕВР ценовите си предложения

Целта е застраховане на сигурността на мрежата, заложено е премахването на кръстосаното субсидиране и равнене на цените
 
 Петър Холаковски, изпълнителен шеф на ЧЕЗ Разпределение България: Опасно е България да изостане в прехода към цифрова енергетика Петър Холаковски, изпълнителен шеф на ЧЕЗ Разпределение България: Опасно е България да изостане в прехода към цифрова енергетика
Г-н Холаковски, какъв е резултатът на пандемията върху активност като електроразпределението? Пандемията изправя всеки един бизнес пред сер...
ЧЕЗ Разпределение България АД и ЧЕЗ Електро България АД извършиха своите нормативни отговорности да внесат в Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР)ценовите си заявки, които отразяват предложенията на сдруженията за смяна на цените на услугите по систематизиране и доставяне с електрическа сила. Решение за крайните ценина електрическата енергия, които ще влязат в действие от 1 юли 2021 година, взема КЕВР, откакто регистрира импортираните ценови заявленияна всички участници в електроенергийната система.
Ценовото предложение на ЧЕЗ Разпределениее основано на действителните разноски за осъществяване на лицензионната активност за поддържане на високо качество на разпределението на електрическа енергия, както и модернизирането и дигитализирането на мрежата. Въпреки че от цената за мрежови услуги зависи качеството и сигурността на електрозахранването, сега тези цени в България са измежду най-ниските в Европа – повече от два пъти по-ниски от междинните за Европейски Съюз и отреждат на страната ни 35-то място на континента, като след нея са единствено Македония, Малта и Грузия.Ако действителните потребности от нововъведения и възобновяване на мрежата не бъдат взети под внимание, преходът към цифрова енергетика и посрещането на възходящите условия на клиентите ще бъдат немислими.
В случай чебъде приетопредложението на ЧЕЗ Разпределение, делът му в крайната цена на електрическата енергия ще се усили със доста по-малко от стотинка на киловатчас, а точно с 0.37 стотинки на кВтч. Това значи, че при приблизително ползване на едно домакинство от 270 кВтч на месец, нарастването на заплатената сума за мрежови услуги ще бъде с 99 стотинки.
Заявените от ЧЕЗ Електро България АД промени в цените за доставяне с електрическа енергия отразяват разноските за покупка на електрическа енергия и разноските, свързани с действието на потребителски центрове, поддържането на осведомителна телефонна линия, даването на електронни услуги, печатането и разпространяването на хартиени фактури и материали за енергийна успеваемости други
Ценовото предложение на ЧЕЗ Електро България е разходоориентирано, отстрани кръстосаното субсидиране и отразява съответно систематизиране на разноските по цени. За първа година, заради излизане на всички икономически консуматори на свободния пазар на електрическа енергия, няма да бъде допустимо кръстосано субсидиране сред семействата и бизнеса. В предлагането на сдружението е заложено унищожаване на кръстосаното субсидиране и сред цените и се предвиждатстъпки за равнене на цените на нощната и дневната сила.
 Рязко нараства отдалеченото обслужване на клиенти на ЧЕЗ Рязко нараства отдалеченото обслужване на клиенти на ЧЕЗ
Двойно набъбнаха декларираните по имейл услуги от клиенти на ЧЕЗ, до момента в който визитите в комерсиалните центрове нищожно понижиха през 2020...
В случай че бъде признато предлагането на ЧЕЗ Електро, цената на дневната цена ще се усили с част от стотинката - 0.1 стотинка на кВтч, а нощната ще бъде увеличена с 4.8стотинки на кВтч.В същото време сдружението предлага понижаване на цената на силата за битовите клиенти при премерване с една канара с 1.4 стотинкина кВтч.Това значи, че при приблизително ползване на едно домакинство от 270 кВтч на месец при двутарифно таксуване (200 кВтч на ден и 70 кВтч нощно потребление), нарастването на заплатената сума ще бъде с към 3.60 лв. без Данък добавена стойност, а при еднотарифно премерване тази сума ще намалее с близо 3.90 левабез Данък добавена стойност.
Трябва да се има поради, че в посочените препоръчани цени не са взети поради възможните промени в стойностите на останалите ценообразуващи съставни елементи, в това число в цената за обвързване към обществото и цената на електрическата енергия.
 
 

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР