Целта е да се подобрят качеството на висшето образование и

...
Целта е да се подобрят качеството на висшето образование и
Коментари Харесай

МОН излезе с предложение за сливане на университетите

Целта е да се подобрят качеството на висшето обучение и интернационалната видимост на българските университети. Предлага се основаване на Софийски университет по технологии, Национална академия по изкуствата и университет в Северозападна България, където сега липсва висше учебно заведение.

Северозападният университет може да е формиран от сегашните филиали на висшите учебни заведения. Малките университети може да се слеят. Министърът на образованието Николай Денков увери и ректорите на част от ВУЗ-овете, чe " Многократно подчертах през днешния ден, че никой не се пробва да спести средства за висше обучение - назад - средствата ще бъдат увеличавани, само че те ще бъдат увеличавани въз основата на съответни цели и знаци, които да демонстрира, че съответните цели са реализирани ".

Реформата ще стартира с повишение на условията към преподавателите и възстановяване на системите за акредитация, препоръка и битка с плагиатството. В бюджета за 2022 година са планувани още 20 млн. лева за спомагателни трудови хонорари на преподавателите в държавните висши учебни заведения, напомнят от МОН. Председателят на Съвета на ректорите и ректор на СУ Анастас Герджиков сподели, че всички терзания за бъдещите промени са събрани в директория и предоставени на министерството. Относно измененията той сподели:

" Ние бяхме доста успокоени и задоволени. Днес той удостовери, че полемиката в този момент стартира и в този смисъл отговорът на въпроса за критериите, ние в този момент започваме тяхното разискване ".

Законодателството може да бъде променено за 6 месеца. Цялостната промяна може да отнеме 3 години. Проучване на Европейската комисия от 2018 година показва, че в общността България има най- доста ВУЗ-ове на глава от популацията. А МОН цитира данни, че в страната ни има ВУЗ, който образова към 350 студенти.Предложенията на министерството засягат и промени в метода на атестиране и ограничения против плагиатството..
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР