Целият ресурс по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.,

...
Целият ресурс по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.,
Коментари Харесай

Целият бюджет от 3 млрд. лв. по програма „Региони в растеж“ може да бъде обявен за кандидатстване през 2018 г.


Целият запас по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година, на стойност малко над 3 милиарда лева се чака да бъде разгласен за кандидатстване през идната 2018 година

Това разгласи заместник-министърът на районното развиване и благоустройството и началник на Управляващия орган на Оперативна програма “Регионално развитие” Деница Николова при откриването на Десетото съвещание на Комитета за наблюдаване на оперативната стратегия, където регистрира сполучливото й осъществяване.

Към актуалният миг е контрактуван 65% от ресурса на Оперативна програма „ Региони в напредък “ или към 2 милиарда лева Разплатени са 20% от средствата по подписаните контракти, оповестяват от пресцентъра ва районното министерство.

Зам.-министър Николова уточни, че са стартирали редица планове по интегрираните проекти за градско развиване в 39-те огромни града на страната. Сключени са и огромен брой контракти с 28-те по-малки общини – бенефициенти по планове, свързани с енергийна успеваемост на многофамилните и обществени здания, рационализация на професионалното обучение, свързаността в районите. Една от най-успешните ограничения е по линия на рехабилитацията на републиканската пътна мрежа, където е контрактуван 100% от разполагаемия запас. На 87% е контрактуван и ресурса по мярката за рационализация на образователните заведения в страната, на 98% - финансирането на ограничения за енергийна успеваемост в по-малките обитаеми места. През идващите месеци се чака и е належащо размерът на сертифицираните разноски да нарасне в пъти.

Деница Николова разгласи, че през идната година ще бъдат обезпечена опция за вложение на 174 млн. лева за осъществяване на планове, свързани с осъществяване на ограничения за деинституционализация на възрастни хора и хора с увреждания. Ще бъде предоставена и опция за кандидатстване по мярката за поддръжка на туристическия бранш.

По-малките общини ще могат да аплайват за допълващо финансиране по ограниченията за енергийна успеваемост. В бранш „ Здравеопазване “ следва да стартира и осъществяването на мярката за рационализация на незабавната помощ в цялата страна. Към актуалният миг се извършва прецизен график с Министерството на здравеопазването за наваксване на забавите, свързани с приемането на новия стандарт за незабавна помощ, стана ясно на съвещанието. Той е обвързван и с проучване на всички незабавни центрове в страната. „ Имаме своите терзания, тъй като до края на 2018 година би трябвало да отчетем резултати, само че имам вяра, че Министерството на здравеопазването и консултантът по плана ще създадат всичко допустимо да подадем плана на време “, съобщи Николова.

„ 2018 година е основна за осъществяването на програмата, по която би трябвало да покажем осъществяване на съответни цели “, подсети още ръководителят на Управляващия орган на Оперативна програма “Регионално развитие”.

Пред участниците в Комитета за наблюдаване Аурелио Сесилио, шеф на отдел в Европейска комисия, означи, че Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година се развива доста добре във връзка с асимилиране на средствата. Той акцентира значимостта на програмата в осъществяване на кохезионната политика на Европейски Съюз, която има за цел да усъвършенства изискванията за живот на жителите и да понижи обществените неравенства сред България и страните от Европейски Съюз, както и вътрешните разлики сред районите. Според него България ще има добра опция по време на шестмесечното председателство на Съвета на Европейски Съюз да покаже своя триумф и прогрес, обвързван с реализиране на тези цели, както и какво влияние има кохезионната политика върху стопанската система и обществения прогрес в страната. По думите му осъществяването на стратегиите е от извънредно значение за бъдещето на кохезионната политика в Европейски Съюз след 2020 година и единствено с сполучливо осъществяване на вложенията ще можем да аргументираме бъдещото си присъединяване в нея.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР