Целите ни се повишават - не само участие в плейофите,

...
Целите ни се повишават - не само участие в плейофите,
Коментари Харесай

Красимир Илиев: Черно море ще има по-силен отбор! Пламен Христов остава начело на отбора

Целите ни се покачват - освен присъединяване в плейофите, само че и по опция 5-6 място, разяснява президентът на „ моряците “

Волейболистите на Черно море (Варна) приключиха на десето място в постоянния сезон на ефбет Супер Волей за сезон 2022/23. Така те бяха в т.н „ златна среда “, като не участваха в плейофите, само че и не бяха застрашени от изпадане.

Президентът на ВК Черно море Красимир Илиев разяснява в изявление за BGvolleyball.com, че се построява тим от опит и младост, като задачите се покачват за идващия сезон.

Вашият коментар за представянето на тима през миналия сезон?

След като през първия полусезон си осигурихме оставането в шампионата на елита, продължихме с обиграването на тима за идната година. Така взехме решение, по този начин го направихме. Разбира се можеше и малко по-добре да бъде. През новия сезон година мисля, че можем да имаме доста по-добър тим. В момента работим интензивно по селекцията. Надявам се на успешен сплав от младост и опит, да уцелим с новите попълнения и в действителност да имаме добър тим.

Кои са новите имена в селекцията?

Както към този момент е известно опитният Мирослав Градинаров се завърна при нас. Либерото Мартин Иванов идва от Берое. Той е от нашата школа и се прибира във Варна. Привличаме двама чужденци – диагонал и централен блокировач. Засега имена няма да разгласяваме. По всяка възможност ще имаме и трети чужденец. Все още завършваме нещата.

Пламен Христов остава на поста старши треньор?

Да, Пламен Христов остава отпред на Черно море. Работи добре, споделяме добре -  това са значими неща. Има визии за бъдещето на тима, за мен той е доста добър треньор.

Какви са задачите за новия сезон?

Повишават се. Целим се в осмицата, дори и малко-по-напред. Дори мислим за нещо като 5-6 място. Такива са упоритостите, а дали ще стане, това е различен въпрос.  Имаме добър треньорски и медицински щаб, Отборът, при плануваната селекция, по никакъв начин не е неприятен. Плюс това имаме млади момчета, които би трябвало да ги обиграваме. Следващата година някои от тях ще влязат в състава. Имаме два хубави центъра – млади момчета. Борис Начев, бе разгласен и за най-хубав блокировач на държавното състезание за юноши под 20 години. Имаме  млад разпределител Даниел Вълев. Също и диагонал – Даниел Димов, който претърпя контузия и не можа да се изяви този сезон. Той е 204 см, само че за жал си чупи китката. Прави рехабилитация, възвръща се още. Надявам се да бъде подготвен до есента.

Това значи ли, че диагоналът Норман Недков няма да бъде част от състава?

Да. Той остава единствено треньор в школата. Тази година Норман Недков дружно с Дияна Дянова изведоха юношите под 20 години до сребърни медали. Използвам опцията да ги поздравя. Гледахме срещите им от финалите. Може да им се сложи една доста добра оценка, дори отлична. Момчетата се убедиха сами, че с труд и себераздаване, резултатите идват.

Имаме треньори за всички възрасти. Продължаваме да развиваме детско-юношеската ни школата. Имаме 200 деца в нея. Залагаме на основаването на лични фрагменти за бъдещето.

Едно резюме за миналия шампионат в елита?

Много положително състезание, с доста оспорваност. Имаше 5-6 равностойни тима и рулетката можеше да се завърти по друг метод. Някои имаха по-големи упоритости, само че останаха по-назад. Други изненадаха прелестно. За идващия сезон ни чака още по-силно състезание. Всичко готвят  нови неща, ще има доста тимове с по трима чужденци. Подменят се много съществено съставите. Очаквам още по забавен шампионат.

Удачен ли е този формат с 12 тима?

Смятам, че е най-удачен. Не бива да се понижават повече, или пък да се усилват. Ако се усилят няма да останат тимове във Висша лига. През миналия сезон в Източната група на Висша лига бяха едвам пет отбора. Преди известно време двете осмици в елита бяха основани с цел да решат едни други планове и задачи…

Вашият коментар за навлизането на от ден на ден чужденци, много тимове ще имат по трима?

В първите шест отбора от класирането за идващия сезон ще има по трима чужденци, това прави 18 непознати състезатели. А ще има и още. Мисля, че двама бяха изцяло задоволителни и не биваше да се позволи трети. Дори шампионата да е  една концепция по едва, въпреки, че съгласно мен нямаше да е по този начин. Но ще ражда български волейболисти. Имаме народен тим. И той би трябвало да се попълня и да се поддържа. Отделно, другото което е, даваме повече пари всички, тъй като се подвигна равнището на състезателите. Защо би трябвало да ги даваме за чужденци, а не за развиването на български играчи? След години ще станем като във футбола…Няма да имат интерес клубовете да работят.

Какво бихте предложил да се усъвършенства като член на УС?

Много съществено внимание би трябвало да се обърне на детско-юношеския волейбол. Там е бъдещето. Трябва да се отделят доста повече средства за подрастващите, освен на национално равнище, само че и на клубно равнище. Да се подкрепят клубовете при тяхната работа с подрастващите, с цел да могат да се основават нови фрагменти.

Ще дам един персонален образец. От тридесет години поддържам волейбола във Варна, нямам помощ от Общината, само че оправям се. Както споделих имаме близо 200 деца, които упражняват в Черно море. Всяка  година края върша празнични календари. Като ги погледна  – все на опашката сме и ми иде да се откажа. Но идват родители, баби и дядовци, радват се, вълнуват се.. И ми става ми едно благо и хубаво. И ето до ден сегашен съм във ВК Черно море. Все ми минава и няма отричане (усмихва се)

Докога по този начин?

Ще забележим, до когато мога. Обичам волейбола.

Снимки: nvl.bg /startphoto.bg

Снимки: Startphoto

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР