Целината е сред зеленчуците, които се консумират много често. У

...
Целината е сред зеленчуците, които се консумират много често. У
Коментари Харесай

Лечебните свойства на целината

Целината е измежду зеленчуците, които се употребяват доста постоянно. У нас са познати главно два типа целина - листна и коренна, като и двата типа целина намират необятно приложение в кулинарията. Семената им се употребяват при лекуването на доста болести от антични времена. Целината е с ниско наличие на калории.

Зимните зеленчуци са измежду желаните от доста хора, а целината е незаместим асистент в кухнята като фалшификация за зеленчукови супи, за маринати и даже за независими ястия. Редовната консумация на целина носи редица изгоди за организма.

Целината е отличен източник на витамин А и В. Съдържанието на тези витамини в целината оказва помощ да се задоволят огромна част от дневните потребности на тялото. Освен това в тях се съдържа също и доста калий, натрий, калций и магнезий и разнообразни минерали. Възползвайте от нея при астма, тъй като оказва благотворно въздействие освен това заболяване.

Консумацията на целина е потребна за сърцето и кръвоносните съдове, тъй като понижава риска от инфаркт и инсулт. Освен това целината управлява кръвното налягане, тя е натурален антиоксидант, както и отличен диуретик. Целината спомага за елиминиране на непотребните течности от организма, също така спомага при инфекции на пикочните пътища.

Целината контролира салдото на течности в организма, покачва секреция на слюнка и стомашен сок. Зеленчукът оказва помощ при усмиряване на храносмилателната система, отваря апетита и предотвратява натрупването на газове и конвулсии в червата. Укрепването на имунната система е измежду изгодите на целината. Използва се против диабет и за болки в стомаха.

 Ползи на целината

Целината има своето приложение и при заболявания като дизентерия и жълтеница. Тя усилва половото предпочитание, има свойствата на афродизиак. Успешно се употребява за лечение на рани и изгаряния, има антибактериални свойства. Има лечебно деяние против кожни проблеми като акне, псориазис и витилиго, контролира менструалния цикъл.

Сред изгодите на целината са още:

- с помощта на богатото си наличие на минерали целината има облекчаващи свойства при хронична умора;

- може да се употребява като подутина на очите;

- тя има високо наличие на фибри и положително приложение при нефрит и хепатит;

- потребна е против подагра, усъвършенства паметта и облекчава бъбречните проблеми;

- отстранява отрови от организма;

- от изгода е за понижаване на камъните в бъбреците.

 Целина

Консумацията на целина спомага за понижаване на подуването в организма и оказва помощ за унищожаване на отоци, също по този начин носи огромни изгоди при анемия, потребна е при инфектиране на пикочните пътища, има предпазен резултат върху болесттите на черния дроб.

Проучвания потвърждават, че сокът от целина балансира холестерола посредством увеличение на жлъчната секреция. Целината обезпечава отбрана против рак. Според изследванията тя предотвратява разпространяването на раковите кафези. Наблюдавано е, че инхибира растежа на раковите кафези. По-специално раковите кафези при рак на дебелото черво и рак на стомаха.

Сокът от целина съдържа 21 калории в 100 г, което го прави нискокалоричен. Целината е съвършен зарзават за хора, които желаят да понижат тежестта си. Може да се пие сок от целина като средство за битка с глада за сладки неща.

Бременните дами не трябва постоянно да употребяват целина, тъй като тя покачва риска от импровизиран аборт. Прекомерната консумация може да провокира алергични реакции също.

А с цел да включите потребната целина в менюто си по-често, може да приготвяте за всички у дома:

- салати с целина;

- чорба с целина;

- предястия с целина.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР