Цели индустрии работят у нас, за да създадат консуматорско общество.

...
Цели индустрии работят у нас, за да създадат консуматорско общество.
Коментари Харесай

Габриела Руменова: Цели индустрии работят у нас, за да създадат консуматорско общество

Цели промишлености работят у нас, с цел да основат консуматорско общество. Това сподели в предаването " България, Европа и Светът на фокус " на Радио " Фокус "  Габриела Руменова, създател на платформата " Ние, потребителите “, и дългогодишен PR на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП), във връзка със Световния ден на потребителя. 

" Българите може би не се отличаваме изключително доста от всички други нации в това отношение, тъй като и маркетинговите експерти, и цели промишлености работят с цел да се основават у нас потребности, които даже не съществуват - да си купуваме артикули и услуги, които са все по-нови, атрактивни. И надлежно това са и спомагателните опасности, които пораждат пред нас, в случай че приказваме да вземем за пример за множеството приложения, които можем да изтеглим през интернет и да употребяваме на своите мобилни устройства. Понякога даже и не се замисляме какъв брой доста персонални данни предоставяме и достъп и до информацията в своите телефони. Така че тук виждаме по какъв начин класическата тематика " Потребителска отбрана и права на потребителите “ стартира доста директно да кореспондира и с тематиката за отбраната на персоналните данни ", сподели Руменова.  

Руменова изясни, че най-честите проблеми, с които се сблъскват консуматори в България са свързани с невъзможността им да употребяват правото си на претенция. 

" Какви са най-честите проблеми, които не престават във времето – може би тези, с които потребителите съвсем всеки ден се сблъскват. Това е, когато не могат да упражнят главните си права, правото на претенция, когато са попаднали на дефектна стока или пък са възпрепятствани по някакъв метод от онлайн търговците. Знаем, че все по-активно става извършването на покупки през интернет. 

Знаем, че законът ни дава 14-дневен период, когато пазарим от същински търговци, не от физически лица, да върнем стока, която не ни е харесала. Така че това са двете съществени трудности, с които се сблъскват потребителите, и не престават да се основават проблеми към тях, само че пък хубавото е, че може би поради групите, които съществуват в обществените мрежи, поради многото информация, която може да бъде открита към този момент в интернет, потребителите стават все по-информирани, все по-любопитни за правата си, от ден на ден поддържат връзка един с различен и надлежно обменят информация и опит. Това ги прави някак си доста по-подготвени за всяка една обстановка, в която биха могли да попаднат ", сподели още тя.

Експертът сподели още, че ограниченията, които планува страната против високите цени на продуктите от дребната потребителска кошница, могат да доведат до отрицателни трендове. 

" Всички може би чуха, че в началото концепцията беше да се сложи таван на избрани артикули, които са от дребната потребителска кошница. Сега пък към този момент тази концепция се промени и се стигна до това да се разисква опцията да се вкара таван на надценката. Така, разсъждавайки от позиция отбраната на потребителите, аз имам известни опасения и за двата метода - дали това няма да докара до недостиг точно на тези артикули, те да изчезнат от рафтовете и потребителите да не могат да си ги закупят на тези цени, което действително е ограничение на избора на потребителите. Т.е. техният избор още веднъж ще бъде редуциран до тези артикули, които нямат таван на надценките, и действително мярката не виждам по какъв начин би могла да проработи по този метод. А другите ми опасения пък са, че е допустимо да се стигне до задълбочаване на наклонността, която виждаме, че потегли от други европейски страни няколко месеца по-рано даже, за понижаване на размера на потребителските опаковки ", сподели специалистът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР