Цели 8 месеца, след като журналистът (най-вероятно от полицаи) при

...
Цели 8 месеца, след като журналистът (най-вероятно от полицаи) при
Коментари Харесай

Има шанс журналистът Димитър Кенаров да осъди хората, които го пребиха

Цели 8 месеца, откакто журналистът (най-вероятно от полицаи) при огромните митинги в София против властта на Бойко Борисов и основния прокурор Иван Гешев, има действителен късмет съдът да прегледа жалбата му против ареста му.
След като месеци наред Софийският областен съд и Административният съд в София си прехвърляха делото, разбъркан състав от двете висши съдилища дефинира, че въпросът би трябвало да се прегледа от районните магистрати. Делото на Кенаров е планувано за вторник, 20 април и би трябвало да се гледа всъщност,.
 Димитър Кенаров е създател на сюжет за подкаст в Amazon Audible Димитър Кенаров е създател на сюжет за подкаст в Amazon Audible
Журналистът Димитър Кенаров, който стана жертва на полицейско принуждение по време на летните митинги през 2020 година, е създател на сюжет за...
Дали въобще да има дело поради ареста - този въпрос продължава да не е решен от септември, 2020 година. Районният съд разгласи, че Кенаров няма юридически интерес да апелира ареста си, защото към този момент не е арестуван, също така нямало експлицитна заповед за задържане. Така районният съд трансферира топката към Административния съд в София. През февруари т.г. административният съд повдига спор за подсъдност - той или районният съд е способен да прегледа делото. " Какво друго може да е посланието на съда с изключение на, че страната може да ви задържи и че няма съд, който да ви гледа делото? ", пита във Facebook юристът на Кенаров Стоян Мадин.
Петимата висши магистрати - Албена Бонева, Боян Цонев, Свилена Проданова, Любка Андонова и Таня Комсалова напомнят, че по закон " арестуваното лице има право да апелира законността на задържането пред районния съд. Съдът се произнася по жалбата неотложно ". Нормата не разграничава случаите, в които официално има или няма издадена заповед, се споделя в определението им.
Кенаров споделя, че е бил задържан и арестуван в интервала 22:30 часа на 2 септември до 03:30 часа на 3 септември, 2020 година и то без да бъде издадена заповед за това. Според жалбата му, той се е намирал напълно във властта на полицейските чиновници, не е имал никаква опция да избира самичък държанието си, сложени са му били белезници, държан е в продължение на часове и е заведен в Пето РПУ, откъдето е бил освободен след вписване и попълване на документи. 
Вътрешната инспекция на Столична дирекция на вътрешните работи не установи полицейско принуждение в тази ситуация с Кенаров, въпреки той да се появи по редица малките екрани с посинено лице. Прокурор Юлиан Лефтеров от Софийската градска прокуратура даже одобри, че в действителност е невероятно служител на реда да упражни принуждение по време на митинг, защото на площада има доста хора, които снимат, и няма по какъв начин сходни дейности да останат анонимни. Очаква се постановлението на Лефтероф да бъде обжалвано пред апелативната прокуратура. Кенаров към този момент сезира Европейския съд по правата на индивида в Страсбург поради неефективното следствие. А казусът му бе представен в последния отчет на Държавния департамент на Съединени американски щати за положението на правата на индивида по света.
 Делото на студента Евгени Марчев, пребит от Министерство на вътрешните работи, се точи 9 месеца Делото на студента Евгени Марчев, пребит от Министерство на вътрешните работи, се точи 9 месеца
Девет месеца ще се окажат непълен период, в който да бъде решено делото, заведено от студента Евгени Марчев против заповедта на Министерство на вътрешните работи з...
Няма уволнени служители на реда след насилието от митинга на 10 юли 2020 година
Служителите на отдел " Специализирани полицейски сили " на Столична дирекция на вътрешните работи, взели участие в насилието над протестиращи на 10 юли 2020 година, са глобени със относително леки санкции, като няма нито едно дисциплинарно уволняване. Това излиза наяве от данните на Столична дирекция на вътрешните работи, предоставени на БХК, откакто организацията осъди силовото ведомство за отказаната му информация по тематиката.
Двама от осъдените служители на реда са получили " неодобрение " за период от 6 месеца, един е със " възбрана за повишение в служба за период от една година ", а служителят на управителна позиция, за който Столична дирекция на вътрешните работи оповести, че е осъден " по-тежко ", е глобен със " възбрана за повишение в служба за период от две години ", като наказването още не е влезнало в действие, защото глобеният апелира пред съда.
Видеа за полицейско принуждение се появиха и за митингите от началото на септември, 2020 година -!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР