Цели 602 чужди компании от различни области в целия свят

...
Цели 602 чужди компании от различни области в целия свят
Коментари Харесай

За 5 седмици: Над 600 компании с намерения за инвестиции и експорт у нас

Цели 602 непознати компании от разнообразни области в целия свят са подали писма за планове за вложения или износ у нас. Това е резултатът от своеобразното „ съревнование “, което икономическият министър Кирил Петков провежда за комерсиалните ни аташета зад граница през последните седмици. По думите му няма екип, който да не е изпратил у нас писмо за действително желание на непозната компания да работи у нас.

На брифинг във ведомството Петков акцентира, че с част от компаниите към този момент са водени договаряния, а с една дори са на финалната права и вест може да пристигна още в събота.

„ Компанията е европейска, няма да е единствено на база сглобяване и асембиране, а огромна част от добавената стойност ще се опитаме да бъде купена от други български компании в този клъстер. Размерът на инвестицията е към 140 млн. евро за ново потомство на електрически автомобили, няма да е някаква бъдеща вяра – надяваме се да имаме две от тези коли действително паркирани пред министерството “, съобщи Петков.

По думите му предприятието няма да се намира в София. „ Ще градим опцията България да бъде сериозен център на нововъведения в областта на автомобилната промишленост и тук – в България, да бъде центърът на колите на бъдещето “, добави министърът.

Сред останалите писма има проекти за индустриални мощности, логистични центрове, разширение на настоящи планове, такива в областта на недвижимите парцели, както и планове за съдействие в областта на науката и нововъведенията.

Директорът на Агенцията за вложения Стамен Янев акцентира, че задачата ще е вложителите да могат да стартират произвеждане в границите на сред 3 и 6 месеца. „ Една договорка не би трябвало да се афишира като победа, до момента в който не се осъществя “, акцентира Кирил Петков, като по думите му в този момент стартира втората част от надпреварата – какъв брой от привлечените вложители действително ще стартират работа у нас.

Съветникът на министъра Виктор Насър уточни, че у нас може да се появят нови производства на медицински произведения, решения за предпазване на електрическа сила, системи за хващане на въглероден диоксид, съставни елементи за дребни спътници и други. 129 писма са с непосредствено желание за вложения и износ, 218 – за интерес, а 255 са предложенията за сътрудническо. Самият Петков призна, че е прелестно сюрпризиран от представянето на нашите аташета.

Най-добре са се показали в Германия, като Българската търговско-промишлена палата награди екипа със своята статуетка „ Хермес “. Също високи резултати има в Австрия, Италия, Нидерландия, Северна Македония, Унгария, Англия и Съединени американски щати.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР