Цеко Минев, президент на родната федерация по ски, даде интервю

...
Цеко Минев, президент на родната федерация по ски, даде интервю
Коментари Харесай

Цеко Минев: Никога не съм си представял, че България ще има носител на Голям кристален глобус!

Цеко Минев, президент на родната федерация по ски, даде изявление за предаването „ Код Спорт “ по ТВ+. Официално новият зимен сезон бе открит в Банско, където и този сезон ще дойдат най-големите звезди в ските. Там сред 22 и 24 февруари 2019 година ще се организира Световна купа за мъже. Банско към този момент си извоюва статута на отличен хазаин с организацията на пет старта за Семеен кодекс в алпийските ски и два в сноуборда. А през 2021 година най-хубавият ни зимен курорт следва да посрещне и международно юношеско състезание по ски.

- Г-н Минев, какво значи Банско да е пет години хазаин на Световна купа по ски и два пъти на Семеен кодекс по сноуборд?

- Банско се трансформира в константна големина в света на ските и на сноуборда, на зимните спортове като цяло. Мисля, че посредством този курорт безусловно върнахме България на картата на международните ски. Вече доста малко хора не знаят къде е Банско, да не кажа, че такива няма. В България Банско е синоним на зимен курорт и то от най-висока класа.

- Традиционно за откриването на сезона в Банско идват международни звезди в ските. Какво коства на вас да ги доведете? Лесно ли се съгласяват?

- Цялото нещо се случва по няколко аргументи. Първата е, че Марк Жирардели като име от най-голяма международна големина, един от изключителните скиори на нашето съвремие, е освен рекламно лице, а и дипломат на Банско 15 години. Мисля, че той си прави работата съвършено и доста по-добре от всички нас, тъй като няма потребност да убеждава доста дълго който и да било. Просто Жирардели е такова име, че никой не може да му откаже да пристигна. Всички, които идват, са със супер усещания от нашата планина и изобщо от изискванията, които предлага България и Банско за упражняване на зимни спортове. Мисля, че в действителност това е най-голямата допустима реклама, която нашата страна може да получи.

 Пресконференция на БФ ски преди старта на зимния сезон @@@

- Марк Жирардели се усеща като вкъщи в Банско, видял е какво ли не на всички места. Какво споделя той за курорта? Какви са неговите препоръки?

- Експертизата и знанията му на тематика ски, курорти и писти, никой не може да подложи на подозрение. Помощта му през годините е в действителност неоценима. Без неговата поддръжка и помощ нямаше по какъв начин да се случи пистите да дават отговор на международните стандарти и на Световната купа. Точно поради това успяхме да пробием в кръговете на Семеен кодекс и да станем домакини, с помощта на това, че специалисти като него взеха ефективно присъединяване по дизайна на пистите. Това беше едно от основните неща. След това международната федерация по ски с техните специалисти също си дадоха мнението. По този метод нещата се получиха. Писти за втурване и за Супер Джи са едно от най-трудните неща. Общо взето слалом и великански слалом съвсем всеки прекрасен курорт може да направи, само че за надпревари в скоростните дисциплини в действителност би трябвало да имаш доста специфични писти, които да дават отговор на доста механически условия и на доста естествени дадености. Иначе няма по какъв начин да стане.

- Очевидно оценката на ФИС е висока – какво споделят те, какви са отзивите?

- Отзивите генерално след всяко съревнование са доста положителни и доста насърчаващи да продължаваме в същия дух. Може би тъкмо поради това успяхме след едно спиране трайно още веднъж да влезем в календара на Семеен кодекс. Мисля, че ще се получи доста добре. Този сезон имаме мъже, а през 2019/20 дами, след което още веднъж мъже. Комисията на ФИС още веднъж удостовери и това е съвсем 100% дефинитивно, че незабавно след Семеен кодекс за мъже през 2021 година цялото международно състезание за юноши и девойки ще е тук. Събитие от подобен мащаб в действителност не се е случвало в никакъв случай в България. Даже не сме си мислили, че ще бъдем удостоени с такава чест.
 Пресконференция на БФ ски преди старта на зимния сезон @@@

- За хората, които обичат зимните спортове, Банско е една сбъдната фантазия. Какво костваше това на Българската федерация по ски, на хората, които от началото работят по този план?

- Любителското каране на ски е неразривно обвързвано със надпреварите в алпийските ски, в сноуборда, в ски бягането и даже ски скоковете, където няма чак толкоз доста фенове, само че са доста известни. Зимният туризъм и зимните спортове са неразривно свързани и вървят ръка за ръка. Когато в даден курорт имаш надпревари от най-голям сан като международни купи и международни шампионати, в това число и зимни олимпийски игри, нещата в курорта са в действителност на доста високо равнище. Цялата инфраструктура на курорта би трябвало да е на такова равнище, че да дава отговор на всички стандарти на международната федерация по ски, тъй като другояче нямаш никакъв късмет даже да аплайваш, в случай че първо не отговаряш на тези условия. След това несъмнено идват доста, доста елементи. Т.нар. чек листове, които специалистите и инспекторите от ФИС идват да ревизират, без значение че си утвърден, са 48 страници. Направете си сметка – от кухнята на ресторанта в хотела, в който са настанени спортистите и треньорският екип до последното болтче за обезопасяване. Всичко се ревизира по пет пъти, няма различен метод. Спортовете са доста хубави, само че и в същото време доста рискови. Летвата е вдигната на доста високо равнище, на страховит стандарт. Искат на всички места по света да е едно и също. Иначе няма късмет.
 Пресконференция на БФ ски преди старта на зимния сезон @@@

- Феновете на зимните спортове с носталгия си спомняме триумфите на Петър Попангелов – по кое време ще забележим негов правоприемник?

- Мисля, че към този момент отиваме натам. Случи ни се тъкмо след ерата на Петър Попангелов, Алберт Попов влезе в топ 30 с 20-о място на кръг от Световна купа. Първи точки на слалом за него. Мисля, че това е едно историческо достижение! И самият Пепи сподели, че в действителност това към този момент е нещо, което демонстрира, че се работи по супер верен метод във федерацията. И освен Алберт, а и Камен Златков, и Йоан Тодоров. Вече имаме трима състезатели, които вървят напред и се конкурират един различен, само че в същото време тъкмо поради това се получават тези триумфи. Камен направи доста хубаво класиране в Европейската купа, по-късно на Азиатската купа победи в единия слалом и взе доста хубави точки. Мисля, че това е пътят за алпийците, с цел да може в действителност да имаме трайно наличие в топ 30 на света. В алпийските ски топ 30 е лигата, в която всички се стремят да бъдат и която отваря други порти. Относно другите спортове, мисля, че това което прави Влади Зографски тази година е също неповторимо, тъй като се връща там, където му е мястото. Той е някогашен международен младежки първенец, има няколко доста призови класирания в десетката на Семеен кодекс. Сега още веднъж се върна след изстрадан интервал от няколко години. Влезе в шестицата на кръг от Семеен кодекс, има няколко 15-и места. Това е пътят, по който би трябвало да върви. Дай Боже, да са живи и здрави, чакам и от Радо Янков, и от Сани Жекова същите неща. Те са потвърдили се хора и се надявам, че упоритостта и трудът, който поставят ежедневно в подготовката, ще ги държи на това високо равнище, на което са.
 Ски туризмът основава занаят на популацията
- В алпийските ски виждаме младо потомство, Радо и Сани са потвърдени в сноуборда - има ли след тях други надарени деца?

- Има. Направихме доста забавна стратегия след огромния триумф на Радо Янков, печелейки огромната Световна купа в сноуборда. Преди две години направихме, дружно с министерството на спорта, една стратегия за млади треньори по сноуборд. Във всички центрове в България министерството подкрепя клубовете. По този метод вдигнахме доста интереса и ужасно доста деца започнаха да се записват. Мисля, че израства бъдещо положително потомство тъкмо с помощта на това. Техните кумира са пред тях и виждат, че в действителност имат страхотни триумфи. Искат да са като тях.

- БФ по ски годишно провежда самодейността „ Научи се да караш ски “ – какъв е резултатът измежду децата?

- Наистина това е едно от нещата, с което се гордеем най-вече и ни е най-близко до сърцето. Успяхме с доста взаимни старания с министерството на спорта, министерството на образованието и районния инспекторат, с всички курорти в България, даже и дребни такива, да създадем по този начин, че деца от първи до четвърти клас да бъдат една седмица в планината, където инструктори напълно гратис за тях да ги учат на някой от белите спортове. Смея да кажа, че над 40 хиляди деца са минали до момента в тези 10 години. Тази стратегия продължава и може би е една от най-успешните и е пример за съвсем всички спортове. Най-хубавото е да върнем децата към спорта, да заобичат планината и да са измежду нея. Това е здраве на първо място. Това, което получаваме като противоположна връзка и от родители, и от учебни заведения е, че са извънредно удовлетворени и питат за идната година. Смея да кажа, че половината от тези деца остават трайно в ските. Това е нашето чувство и считаме, че сме на прав път и сме създали нещо доста положително.
 Пресконференция преди международната купа по сноуборд в Банско @@@

- Като президент на БФ по ски коя е най-трудната задача, пред която се изправяте?

- Най-трудната задача е да успеем да осигурим финансирането на федерацията. Да, несъмнено, министерството на спорта, както на всички олимпийски спортове и основни федерации, обезпечава бюджет и финансиране, само че особено в нашите спортове той е доста непълен. Без нашите съществени спонсори просто няма по какъв начин да се получи. Този бюджет е едвам към 50% от нужните средства на федерацията, с цел да може да се развива сполучливо. Знаете, че в „ белите спортове “ единствено оборудването коства неимоверно доста пари. Всички лагери през лятото се организират на глетчери в чужбина. Няма по какъв начин, само че това е доста скъпо наслаждение. За да имаш един подготвителен ден, да си запазиш трасе на глетчер, коства много пари. Придвижването е с доста коли, самолети. Въобще разходът е страховит. За да успеем да се оправим, няма по какъв начин да стане без нашите спонсори и министерството. Колкото и икономично да съумяваме да караме, виждаме, че трябват още и още средства, в случай че желаеме да сме на международно равнище. Не желая да ви споделям какви са бюджетите на огромните алпийски федерации. Ние сме друга страна, само че се стремим да сме равни на всички в Европа или най-малко да сме едни от тях. Аз не желая да се съпоставяме по бюджет с една Австрия, където това е спорт номер 1. Но нищо не пречи да се съпоставяме със Словения или Хърватия, които имат към четири-пет пъти по-големи бюджети от нашите. Просто коства скъпо, с цел да има имаш състезатели в топ 30, само че пък хората харесват ужасно доста тези спортове. Много са всеобщи и увличат, носят адреналин, доста гледаеми и рейтингови са. Една Семеен кодекс по света се гледа от 100-200 милиона зрителска публика. Така ще е и в Банско, изключително Семеен кодекс за мъже, което е черешката на тортата.

- Някога съжалявали ли сте, че сте заели този пост? Със сигурност не е лесно…

- В началото ми беше извънредно мъчно. Трябва да ти идва от сърцето да го правиш. На мен ските са ми занимание, от дребен съм на ски. Все си мисля, че това, което мога да дам, да оказа помощ и да създадем тази организация, която би трябвало да се случи, с цел да има България огромни триумфи, мисля, че сме го създали. Никога не съм си представял, че България ще има притежател на Голям бистър глобус. Никога! Честно го споделям! Това, което направихме с Радо, е нещо извънредно за дребна България! Всички ни поздравиха, целият свят. Всички схванаха за България. Изключителна горделивост!
 Пресконференция на БФ ски преди старта на зимния сезон @@@

- Наближават коледните празници, време е да си пожелаем хубави неща. Как виждате развиването на българския ски спорт?

- Мисля, че сме на прав път. С доста непримиримост и самообладание това, което започнахме да построяваме, към този момент дава резултати. Единствено желая да пожелая на всички спортисти, деятели, треньори, фамилиите им да са живи и здрави, да нямат травми и да са целеустремени. Това са едни от най-красивите и обичани спортове. От все сърце им искам хубави коледни празници и да са живи и здрави!
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР