Църквата Свети Никола Стари в град Лом е била затворена

...
Църквата Свети Никола Стари в град Лом е била затворена
Коментари Харесай

Няма да цапаме пода за 10 човека: Църква в Лом остана затворена на Велика събота

Църквата " Свети Никола Стари " в град Лом е била затворена за визити на Велика събота, твърди гражданин на града.

Според Мария Йорданова, която алармира за това в обществената мрежа Фейсбук, отчето споделил, че църквата няма да отвори порти, с цел да не се цапа новия под.

" Искам да изкажа огромното си отчаяние от нашите доклада в града. Отидох аз до Борунската черква да видя дали ще работи и какво да чуя. Отчето ми декларира, че нямало да работи, тъй като няма да цапат новия под за 10 индивида. Пълен парадокс! Тази черква, когато е работила на Великите празници, постоянно е била цялостна, а той ми споделя, че от както е поп в нея не е идвало никой. Ето по този начин се почитат празниците в нашия град. Срам и срам! ", написа Мария Йорданова.

Разположена в рибарския квартал на Лом, църквата " Свети Никола Стари " е най-старият храм в крайдунавския град. Строена още в края на ХІІ век, тя е била заравяна, след това изкопавана, отново разрушавана и още веднъж съграждана. В храма има икони, рисувани от зографи от Дебърската художествена школа. Някои от тях са били преместени в църквата " Св. Никола-млади ". През 1975 година Борунска черква е оповестена за монумент на културата. 

Църквата е актуализирана по план на Видинската митрополия, финансиран от Програмата за развиване на селските региони 2014-2020 година В тази връзка Мария Йорданова отбелязва:

" Кому беше необходим този ремонт за толкоз доста пари, откакто тя не работи? А пък в този момент пари и за камбана да събираме. И откакто се съберат несъмнено и нея ще спрат да я бият, тъй като е нова. Аз съм израстнала в тази черква. Правеха ни семинари и неделни учебни заведения, лятната почивка всички деца от квартала почиствахме двора, а в този момент е цялостна безредица. Да не приказвам, че от рисунките вътре в църквата и помен няма, но другояче реституция било ".

Илияна Стрелкова написа в мненията под обявата, че е " срамотия да се клюки Божи служител само тъй като не ни е почесъл, където ни сърби ".

" Някои единствено по празниците са " доста набожни ", другояче не стъпват в църквата. Няма по какъв начин един духовник да бъде на две места по едно и също време и да угоди на всеки. Този бил подобен, оня онакъв, а ние сме света вода ненапита! ", отбелязва още Илияна Стрелкова.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР