Църковната венчавка и кръщенето поскъпват два до три пъти в

...
Църковната венчавка и кръщенето поскъпват два до три пъти в
Коментари Харесай

Църковната венчавка и кръщенето поскъпват тройно

Църковната венчавка и кръщенето нарастват два до три пъти в някои епархии у нас. Светият синод е решил таксите за църковните ритуали да са разнообразни според от обитаемото място, където се правят. Поскъпването към този момент е реалност в Търново и Стара Загора, оповестява „ Телеграф “.
В Старозагорска епархия решението за повишаване на услугите е взето на 25 юни, само че е влезнало в действие от началото на август. С максимален растеж е повишаването при едни от най-масовите ритуали: освещаване и кръщене, където цената е станала от 50 на 90 лв.. Със 70 лв. е поскъпнала венчавката. Сега бъдещите фамилни двойки би трябвало да се бръкнат за 170 лв., в случай че желаят да усетят на главите си тежестта на сватбените корони. С 20 лв. по-скъпо е и опелото за покойниците. По 5 лв. пък ще се заплаща за споменаване на име в молитвите на свещениците. Същата услуга в прилежащата Сливенска митрополия към момента е единствено левче.
Поскъпването е станало по гледище на духовниците. Цените не били променяни през последните 10 години.
В Търновската епархия венчавката нараства с 90 лв. – от 50 на 140 лв.. Също съвсем тройно – от 30 на 80 лв., скача таксата за кръщене.
Промени има и в таксите за фото и видезаснемане на тържествата в храма. За правене на снимки цената е 20 лв., а за видеозаписване – 60 лв..
Официалната такса за водосвет става 30 лв., а за маслосвет – 60 лв..
Двойно е нарастването и за тъжните ритуали. Църковното заравяне към този момент ще коства 60 лв.. За осъществяване на панихида таксата е 30 лв., като за тази на 40-тия ден става 40 лв.. За отслужване на петохлебие цената става 10 лв..
В София смяна към този момент няма.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР