Царевицата е една от най-обичаните и най-масово произвеждани култури в

...
Царевицата е една от най-обичаните и най-масово произвеждани култури в
Коментари Харесай

Едва 20 семена от скъпоценната Разноцветна царевица струват над $100

Царевицата е една от най-обичаните и най-масово създавани култури в целия свят. Тя има доста подвидове, само че най-интересна може би е стъклената и разноцветна царевица. Тя се смята за загубен тип, който обаче е преоткрит в наши дни.

Стъклената царевица е известна още индианска, защото това е истинската царевица, отглеждана от индианците. Тя има красиви, разноцветни и полупрозрачни зърна, които наподобяват дребни скъпоценни камъни.

Цветовете им варират от златно, до лилаво и морско зелено. Днес те се употребяват главно за изработката на декорация по време на празниците по прибиране на реколтата и на Вси Светии.

Познатата ни през днешния ден разноцветна царевица, е дело на американския фермер Карл Барнс от Оклахома. Барнс е на половина Чероки и е посветил целият си живот на развъждането на царевица. Така след дългогодишни опити и доста неуспехи, той съумява да съчетае три разнообразни типа, резултат от които е скъпоценна годишна продукция от стъклена, разноцветна царевица.

Тайната за технологията Барнс крие съвсем до гибелта си. Все отново най-после на виталния си път той предава плодовете на труда си на протежето си - Грег Шоен. Той остава повече от учуден, когато вижда първите плодове на другояче видимо елементарните зърна, дадени му от неговия непосредствен другар.

 Стъклена царевица

На собствен ред Грег взема решение да даде семена за невероятната царевица на собствен непосредствен прочут. Той се оказва един от създателите на фамилната компания за сортови семена Seeds Trust. Така семената попадат в точните ръце и стартира всеобща култивация на разноцветна царевица.

Днес семена стъклена царевица могат да бъдат закупени на впечатляващата цена от $100 за едвам двадесетина зърна. Те се оферират от няколко компании за сортови семена. Най-лесният метод да се сдобиете с тях е посредством eBay.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР