Цар Симеон II и царица Маргарита бяха домакини на среща

...
Цар Симеон II и царица Маргарита бяха домакини на среща
Коментари Харесай

Симеон Сакскобурготски събра във Врана децата на бивши министри и депутати от НДСВ

Цар Симеон II и кралица Маргарита бяха домакини на среща с „ Децата на Национална движение „Симеон Втори" “. Бившите министри, депутати, чиновници в Национална движение „Симеон Втори" с техните фамилии се събраха в градината пред двореца „ Врана “ преди новата образователна година, заяви уеб сайтът kingsimeon.bg.

 

В началото на диалога си с децата Негово Величество благодари на уредниците за прелестната самодейност след толкоз години да се срещнат. Каза, че му е прелестно да види доста познати лица на хора, които са му помагали и да се съберат не две, а даже три генерации. „ Сред толкоз доста деца и младежи накарахте и нас с царицата да се почувстваме млади “, сподели царят.
 
„ Въпреки рецензиите за прословутите 800 дни, аз мисля, че свършихме доста неща за България, което беше видяно в Европа и направи допустимо влизането ни в Европейски Съюз. Ние може би най-вече се съобразявахме с девиза на страната „ Съединението прави силата “, продължи Негово Величество. Спомням си една фраза на уважавания от мен проф. Андрей Пантев, който бе споделил, че в никакъв случай няма да извиним на Симеон, задето се опита да ни отучи да се ненавиждаме, добави той.

 

Децата имаха опция да задават въпроси на цар Симеон. Единият от тях беше обвързван с кончината на Кралица Елизабет II и с какво царят ще я запомни. Негово Величество съобщи, че тя е имала неповторимата дарба да изслушва деликатно всеки, с който се среща и с подобен интерес, че да се почувстват надали не в центъра на света. Царят описа по какъв начин през 1993 година след демократичните промени в България кралицата го е поканила на обяд и тактично му е споделила да бъде толерантен с връщането си в България, тъй като търпението е добродетел на монарсите.

 

При едно от визитите си в Лондон, пътувайки в колата на кралица Елизабет II, царят се впечатлява по какъв начин стопират на всеки светофар и до момента в който чакат, доста хора я поздравяват на кръстовищата, а тя знае някои от тях поименно.
 
При свое неотдавнашно посещаване в Лондон пред авторитетното издание „ Daily Мail “ царят сподели за кралица Елизабет II: „ Изпитвам такова безпределно удивление, освен за 70-те години на трона, само че и за нейната мъдрост, за безспорното професионално самообладание на Нейно Величество. Няма суперлатив, който да мога да намеря, с цел да кажа какво усещам към този блажен човек, който имате за кралица. ”

 

На въпрос за какво е решил да направи княз Борис „ Пазител на короната “ царят отговори, че заради гибелта на първородния си наследник Кардам, който беше и престолонаследник, му се е сторило практично да даде тази почетна купа на неговия наследник, с цел да се запазят традициите и идеалите на Третото българско царство.

 

По-нататък децата зададоха на царя въпроса: „ Може ли един цар да има другари? “, на който Негово Величество отвърна, че обратно на това, което множеството хора мислят - да. Царят има своите отговорности, само че в свободното си време и той е човек и има другари, на които да се радва, изясни Симеон.
 
Негово Величество съобщи, че за него образованието е доста значимо, само че също по този начин е основно и възпитанието. Да можеш да изслушваш деликатно хората и да се държиш с тях, както би очаквал да се държат те с теб.

 

На въпрос за обичаната му просвета, царят сподели, че това е историята, тъй като е прекомерно значимо да познаваме предишното си и на второ място са естествените науки.

 

Децата попитаха за какво и петте деца на царя и царицата носят имена с буквата „ К “. Тогава царят им описа, че когато се е родил първият са търсили име, което да е българско, на някой държател, който не е воювал с всичките си съседи, а е съграждал и в същото време да се произнася елементарно на непознатите езици и по този начин избрали името Кардам. Кирил е кръстен на чичото на цар Симеон. Кубрат отново на български държател.

 

Константин-Асен е кръстен на гръцкия крал Константин, чийто първороден наследник е кръщаван от цар Симеон. Като се родила Калина царят желал да я кръстят Клементина на прабаба му, само че кралица Маргарита се възпротивила, тъй като на испански език има вид мандарина, която се споделя по този начин. „ С такова име детето в никакъв случай няма да си откри брачен партньор “, пошегувала се царицата.

 

Към срещата се причислиха княгиня Калина, брачният партньор й Китин-Муньос и княз Симеон-Хасан.

 

След диалога си с царя всичките деца, дружно с него засадиха бреза пред двореца и най-после си направиха обща фотография за спомен от срещата.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР