Цар Самуил е владетел на голяма средновековна държава, която по-голямата

...
Цар Самуил е владетел на голяма средновековна държава, която по-голямата
Коментари Харесай

Пробив в Историческата комисия: Цар Самуил е владетел на българското царство

Цар Самуил е държател на огромна средновековна страна, която по-голямата част от актуалната историческа просвета счита за Българско царство с център в територията на днешната Република Северна Македония, се споделя в публични рекомендации на Съвместната историческа комисия, предава Българска национална телевизия. Съвместната историческа комисия изпраща и публични рекомендации до държавните управления в София и Скопие за взаимно отбелязване на тази персона от общата ни история.

За светите братя Кирил и Методий историческата комисия, формирана от български и македонски историци, показва, че " делото им е развивано в книжовните центрове на Преслав и Охрид, които тогава са се намирали на територията на средновековната българска страна, където техните възпитаници намират условия за работа ". Това сащо дава съображение на двете ни страни да почитат деня на Кирил и Методий дружно.

За Свети Климент Охридски разбирането на историците е, че след Великоморавската задача той е потърсен от " средновековната българска страна и през 886 година е изпратен от княз Борис-Михаил в региона Кутмичевица, където поставя основите на Охридската книжовна школа. През 893 година по заповед на българския цар Симеон е ръкоположен за Велешки свещеник ".

Историците означават, че  след Великоморавската мисия  " Свети Наум Охридски също пристига в средновековна България и е един от основоположниците на Плиско-Преславската книжовна школа. Около 893 година той е изпратен от цар Симеон в Охрид, където продължава просветителската активност на Св. Климент ".

Препоръките се отнасят до възстановяване на учебниците по история за 6-и клас в Република Северна Македония и 5-и клас в България.  Те би трябвало да бъдат признати от държавните управления и по-късно да се пристъпи към пренаписване на бъдещите учебници и до въвеждане на честванията благодарение на съответните институции.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР