Цанко Цанков, който в сряда постави рекорд по преплуване на

...
Цанко Цанков, който в сряда постави рекорд по преплуване на
Коментари Харесай

Какви трудности срещна героят от историческото плуване в Черно море

Цанко Цанков, който в сряда сложи връх по преплуване на Бургаския залив и дистанцията от нос Емине до Маслен нос, приказва незабавно след стъпването на твърда земя и секунди откакто спря хронометрите на 14 часа, 24 минути и 34 секунди. Точно за толкоз той измина дистанцията от 46 километра и 620 метра по формалните данни от контролния транспортен съд, който го следваше от самото начало на дългото и изтощително плуване. Цанко беше посрещнат в Приморско от десетки фенове, измежду които родственици, другари и последователи на маратонското плуване.

" Успях да го направя и това е най-важното в този момент. Беше ми доста мъчно, само че знаех, че мога да го направя и за момент не ми мина през главата да се откажа. Имаше огромни талази и на всичкото от горната страна малко преди края два делфина ме изплашиха като минаха на сантиметри под мен. Исках това достижение да бъде на българин и навръх бургазлия като мен. Вече е прелестно, когато всичко свърши, само че би трябвало да ви кажа, че имах проблеми след 20-ия километър. Тялото и най-много дясната страна започнаха да се схващат и наруших техниката на плуването. Екипът ми на лодката направи всичко допустимо, без да се качвам, да ми дадат аспирин и витамини, с цел да продължа ", сподели 31-годишният Цанков.
 " Изядох и един банан, както и протеиново блокче. Когато започнах да виждам очертанията на Маслен нос си споделих, че би трябвало да бъда мощен и самоуверен до края. Има моменти, които мъчно се разказват, само че съм повече от благополучен. Да ви призная, след толкоз плуване не желая и да влизам към този момент във водата, само че няма по какъв начин. Със сигурност няма да отивам на плаж дълго време. Стига ми толкоз в морето. Дали ще опитам нов връх на същата отдалеченост към този момент не зная, задачата ми е първо да си умря, а по-късно ще мисля за нови провокации. Още един път желая да благодаря на целия си екип,който изкара всичкото време на двете лодки, на кмета на Бургас Димитър Николов и на всички, които ми помогнаха да направя това историческо събитие ", показа разгорещено Цанко Цанков незабавно след излизането си от водата.

Самото плуване стартира в 06:20 минути от нос Емине и приключи на дребния плаж на Маслен нос в 20:44 часа.

Постижението на състезателя беше публично записано от лицензирания интернационален арбитър по маратонско плуване Вили Цанков, който от самото начало беше на лодката и следеше събитията във водата.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР