Трябваше затова да бъде извършена много внимателно операцията, за да

...
Трябваше затова да бъде извършена много внимателно операцията, за да
Коментари Харесай

Потопената мина край Варна е била много опасна, можела да топопи катер

Трябваше по тази причина да бъде осъществена доста деликатно интервенцията, с цел да се запазят човешките животи, сподели командирът на дивизион противоминни кораби

Плаващата в морето мина, която бе открита край Варна през вчерашния ден и унищожена от военноморските сили, е била доста рискова. Това удостовери пред бТВ командирът на дивизион противоминни кораби капитан II сан Лъчезар Иванов.

Мината е открита в морето покрай плажа Кабакум, посочи кореспондентът Йордан Фотев.

„ Обезвредената през вчерашния ден мина е от типа дребна котвена вид ян. Тежи 170 кг. Само мината е 60 кг. Зарядът е 20 кг тротил. Достатъчен е да потопи малко корабче или катер. Застопорява се на едно място чрез котва и въже. Активира се от напън или удар по роговете й “, изясни той. 

Капитан Иванов пък удостовери, че е получил сигнал за заплахата още преди два дни от румънските военноморски сили.

„ Сигналът беше за обект, който прилича мина. В понеделник е изпратен вертолет от морската авиационна база, с цел да извърши проучване в региона, само че не открива предмета. Вчера сутринта обаче риболовец го открива и рапортува, че прилича мина. Той се е обадил на тел. 112. Сигналът е предаден на Военноморските сили “, добави той.

„ По заповед на командира на Военноморски сили контраадмирал Кирил Михайлов е дадена задача на минен ловджия „ Струма “ да се насочи към региона, да извърши разузнаване на плаващия обект и да рапортува “, съобщи Лъчезар Иванов. 

„ Разузнаването е осъществено посредством корабната лодка. От направените фотоси се схваща, че това е мощно обрасла мина. Наложи се да бъде изтеглена по-навътре в морето, с цел да бъде обезвредена “, добави той.

„ Поради това, че е открита на близко разстояние от крайбрежието – на към 200 метра, както и заради обстоятелството, че край плажа има хотели, се наложи преди унищожаването на мината, тя да бъде изтеглена на безвредно разстояние в морето “, изясни капитанът. 

„ Това е рискова интервенция. Извършваше се от водолази. Мината беше в бойно състояние. Вълнението на морето беше към 2 бала и тя непрекъснато се клатеше. Трябваше по тази причина да бъде осъществена доста деликатно интервенцията, с цел да се запазят човешките животи “, добави той. 

„ Военноморските сили водят непрестанно наблюдаване и проучване на морските търговски пътища на корабите, с цел да подсигуряват тяхната сигурност “, съобщи Иванов. 

Според него, минимум 2 години мината е стояла в подводно състояние. 

От началото на войната в Украйна българските Военноморски сили са обезвредили общо пет мини. 

" Българските военноморски сили непрестанно водят наблюдения и проучване на териториалните води на българското Черноморие, с цел да може да се подсигурява сигурността на транспортите на артикули и товари. Обследването се прави с кораби, с подводни апарати, както и с морската авиация. Всеки един боен транспортен съд може да се оправи с открита плаваща мина ", сподели пък той в " Денят стартира " по Българска национална телевизия.
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР