Трябва ясно да бъдат дефинирани отговорностите на всеки от участниците

...
Трябва ясно да бъдат дефинирани отговорностите на всеки от участниците
Коментари Харесай

Зам.-министър Аспарухов: Отговорностите в инвестиционния процес по ЗУТ трябва да бъдат покрити и от застрахователя

Трябва ясно да бъдат дефинирани отговорностите на всеки от участниците в капиталовия развой по Закона за устройство на територията.

Тези отговорности би трябвало да бъдат покрити и от застрахователя. “

Това сподели заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Стефан Аспарухов на конференция на тематика: “Digital Sofia – умният град. Отговорни и устойчиви решения за образован напредък ”.

„ Работим по незабавни промени в Закона за устройство на територията, с които да облекчим „ стъпките “ в устройственото обмисляне, капиталовото планиране, в оценката за сходство на капиталовите планове и тяхното координиране, в разрешаването на строителните действия и въвеждането в употреба на обектите “, изясни Аспарухов и акцентира, че задачата е да се направи един европейски Закон за устройство на територията с ускорени процедури.

Пред участниците във форума той изясни, че с измененията в Закон за устройство на територията ще се съкратят периодите в капиталовия развой и ще се облекчат процедурите.

Работна група с представители на всички сектори, свързани с устройственото обмисляне и капиталовия развой, разисква промените в закона, стана ясно от думите на заместител районния министър, като се чака до лятото да бъде направен първият пакет от промени. Според него промени ще има и в подзаконовата нормативна уредба, обвързвана със Закон за устройство на територията.

„ Основна наша задача е да цифровизираме капиталовия развой “, изясни още проектант Аспарухов и добави, че за задачата се работи по сливане на всички регистри и създаване на Единна електронна система по устройство на територията. След това, комбинирайки тези системи, ще бъде основан портал, който да е Географска информационна система основан, и в който да се наблюдават капиталовите планове.

„ Всичко в административното обслужване – от заявяването на услугата, през съгласуването, одобряването и връчването на административния акт би трябвало да се осъществя в тази Единна осведомителна система “, съобщи Аспарухов.

По оперативната стратегия за развиване на районите за интервала 2021-2027, чийто ръководещ орган е Министерство на регионалното развитие, е заложено да се финансират ограничения за интегрирано развиване на общините, заяви още Аспарухов. Сред тези ограничения е въвеждането на интелигентни транспортни системи, цифровизация на превоза, зарядна инфраструктура за чисти транспортни средства, транспортна инфраструктура, в това число улици и уреди по отношение на развиването на интегрирана система за публичен превоз. Общият показателен размер на средствата за устойчива градска подвижност по програмата е над 376 млн. лв., от които близо 60 млн. лева са планувани за създаване на зарядна инфраструктура.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР