Трябва ни правителство от отговорни политици, а не от технократи

...
Трябва ни правителство от отговорни политици, а не от технократи
Коментари Харесай

Васил Тончев, социолог: Слави Трифонов ще реанимира ГЕРБ, ак...

Трябва ни държавно управление от виновни политици, а не от технократи

С Нинова отпред Българска социалистическа партия ще стигне дъното

Срещу Румен Радев застават систематични партии като ГЕРБ и Движение за права и свободи, което прави изборите за президент непредвидими

- Г-н Тончев, очаквате ли разведряване в 46-ия парламент? Ще има ли естествена връзка сред депутатите от 6-те партии?

- Принудени са от събитията да си приказват. Съмнявам се обаче дали ще има съгласие от това говорене, имайки поради даваните предварителни анонси на хората от " ИТН " - партията в основна позиция.

- Какъв е профилът на премиера и каква стратегия би трябвало да предложат Има Такъв Народ, с цел да срещнат поддръжка?

- Профилът на бъдещия министър председател и на министрите очевидно ще е експертен. Има Такъв Народ очевидно търси технократи. Според мен е доста по-добре кабинетът да е формиран от политици. Това ще разреши да се вземат сложни решения, които няма да се одобряват изключително добре от обществото, само че ще ни дадат съществено стабилизиране на много разтърсените институции.

А целите, които показаха, мъчно могат да се нарекат стратегия. Най-важните неща липсваха - правосъдна промяна, Зелената договорка, приходи. Това са основни неща, които ще дефинират развиването на страната в идващите години.

Има такива анонси от сътрудниците на Има Такъв Народ и евентуално доста неща ще се трансформират. Все още гледаме с вяра, че може да се получи и нещо положително. Изборите не са решение, а отсрочване на проблемите и губене на доста скъпо време, с което страната ни не разполага.

- Точно това акцентира и президентът, само че до каква степен има късмет ремонтиран вид на кабинет на Има Такъв Народ да мине и с чия поддръжка?

Утопия е да се приказва, че служебният кабинет непосредствено може да премине в постоянен

Но това е една концепция, която не беше неприятно да се предложи в общественото пространство. Приемственост на линията на служебното държавно управление и оставането на някои от министрите в идващ кабинет би бил мощен ход на тези, които ще създадат болшинство. Дори да получат поддръжка от другите две протестни партии, на Има Такъв Народ ще им трябват още десетина депутати за болшинство. При всички случаи би трябвало да създадат съглашение - или с Българска социалистическа партия, или с Движение за права и свободи, или и с двете. Предвид твърдата поръчка на Има Такъв Народ, че с ГЕРБ няма по какъв начин.

Елегантният вид е държавно управление, излъчено от трите партии на митинга или единствено от едната, само че с по-широката поддръжка на някоя от систематичните партии, с цел да се обезпечи болшинство.

- Заговори се за среща на президента Радев с Ахмед Доган в резиденция Росенец ​- допустимо ли е да е контрактувана към този момент поддръжка на Движение за права и свободи за предстоящ кабинет, препоръчан от Има Такъв Народ?

- Не, това беше изрично отречено и от президента, и от Движение за права и свободи. Нещо повече - Движение за права и свободи съобщи, че твърдо поддържат своята позиция, която е срещу президента Радев. Там мостовете сякаш от дълго време са разрушени. Мисля, че това е недостоверна информация.

- Ако кабинет на " ИТН " не успее, какъв вид ни остава?

- За ГЕРБ е ясно. Ако третият мандат е за Българска социалистическа партия, съгласно мен няма да успее. Но

с мандат на " Демократична България " има късмет за държавно управление.

Все отново от протестните партии те са с най-хубава експертиза и фрагменти, най-успешно биха могли да се спогодят с останалите. Но при всички случаи с 65-те си депутати Има Такъв Народ е незаобиколим фактор и наложителен сътрудник. И в случай че те не създадат кабинет, ще разочароват в доста огромна степен гласоподавателите.

- Имат ли съображение упованията за люспене в Има Такъв Народ след отдръпването на основен състезател като кмета на Мадара от партията на Трифонов?

- Има Такъв Народ е млада партия, явява се на избори за повторно. Няма още консолидирано твърдо ядро. Това е млада генерация хора, която в този момент влиза в политиката като електорат и до каква степен това електорално ядро е твърдо, е мъчно да предвиждаме. Само с нихилизъм към това, което е било, явно няма да стане. Нужна е градивна позиция.

- Появиха се апели за оставка на Корнелия Нинова след слабото показване на Българска социалистическа партия на 11 юли. Ще се отдръпна ли лидерката този път?

- Резултатите на Българска социалистическа партия вървят все по-надолу. Много е допустимо разломът в Българска социалистическа партия да се усили. Има доста съществени настроения, поражда ново течение и борбата ще бъде сериозна. В една демократична народна власт след едни изгубени избори водачът си отива, с цел да не пречи на организацията. При нас обаче и след пет изгубени избора оставка няма. Това държание води до разпад на партията. На тези избори електоратът на Българска социалистическа партия беше на половина на това през 2017 година, когато беше най-успешното присъединяване на Нинова на избори. Тя ще направи мощен ход, в случай че се отдръпна, ще има опцията тя да уточни кой да я замести и да стане обединител на партията. Това ще даде мощен подтик на Българска социалистическа партия, в която има млади, перспективни хора.

Най-лошо за Българска социалистическа партия е загубата на терена в София. Винаги са печелили 12-14 % от гласовете, в този момент са на 5 %. Сериозна загуба са и младежите, чийто брой в Българска социалистическа партия е извънредно невисок. А без младежите и електорат в центъра каква вероятност има тази партия, отпред с Корнелия Нинова?!

- Доколко сериозен проблем е отсъствието на Патриотите от 46-ия парламент?

- Те отстояваха едни и същи хрумвания в продължение на 20 години. Стигнаха до ръководството, участваха цялостен мандат. Сега сякаш пренавиха пружината и хората се поотдръпнаха от тях. А и Слави Трифонов и неговата групировка изтеглиха патриотични гласове.

На Патриотите им попречи и машинният избор. Те имаха положителни позиции в провинцията, където възрастните, по-ниско образованите хора, които имат комплекс от контакт с технологии, просто се отдръпнаха от изборите.

По подигравка на ориста самите Патриоти упорстват от години за учебен ценз, а когато това се случи по софтуерни аргументи, се отрази зле на техните гласове. По същия метод и

Корнелия Нинова беше огромен последовател на машините, само че те стопиха поддръжката за Българска социалистическа партия.

- Доведе ли обаче машинният избор до по-честни избори?

- По никакъв метод машинният избор не се отразява на пазаруването на гласове. Но позитивите от машинния избор са в това, че недействителните протоколи ги няма и бързината на преброяването. Затова машини има единствено в големите страни - Индия, Бразилия, Индонезия, Съединени американски щати, Русия. Но при нас тази експедитивност е добре пристигнала, само че по никакъв метод не е доста значим фактор, както и във всички страни в Европа. Затова в Европа плюсовете от машинното гласоподаване не са толкоз основни.

- Доколко вероятен вид са нови предварителни избори?

- Имайки поради посланията на Има Такъв Народ, нови предварителни избори са доста допустима вероятност. Много е допустимо през септември, доста е допустимо да са дружно с президентските избори, допустимо е и по-късно. Въпрос на това по какъв начин ще проработи 46-ият парламент.

- Избори до дупка ли се оказва наложителен тест, с цел да влезем в смяната?

- Според мен въобще не е наложителен. Би могло още в този парламент да се направи болшинство, което да проработи. Но след 4 април високият резултат на " ИТН " изненада и самата партия, която не беше в положение да вземе решение.

Дано тези три месеца да са им помогнали да преодолеят тези дефицити. Изборната серпантина не е наложителна и съгласно мен на последващи предварителни избори ще гласоподават още по-малко хора, тъй като няма да виждат смисъл.

- Всички партии ли ще изгубят при нови избори?

- Ще зависи доста от това кой е отговорен да не се сформира държавно управление. Най-вероятно протестните партии ще изгубят, най-вероятно ГЕРБ ще е печеливш въз основата на изказванията: тези след нас не са способни да създадат даже кабинет. Те на това разчитат, демонстрират го и изявите на Бойко Борисов. Той тласка нещата тъкмо в тази посока.

- Има ли късмет ГЕРБ да се върне на водеща позиция след прочут престой в съпротива?

- Има шансове, несъмнено. Включително и

Бойко Борисов има шансове да се върне,

в случай че основният прокурор резервира поста си и не настъпят разтърсвания измежду съдиите. Другото изискване е тези, които в този момент имат късмет да създадат кабинет и да поведат страната, да се провалят.

- Несигурната обстановка, в която се намираме, подсигурява ли втори мандат на президента, или усилва несигурността и на президентския избор?

- Начинът, по който се конструират институциите, ще има директно отражение и върху президентските избори. Безспорно президентът е фигурата с най-голям престиж, пасиансът му се подреди. Но отново има доста неща да се случат и могат доста бързо да настъпят промени. Ситуацията е доста турбулентна. Ако против господин Радев на изборите застанат съперници от ГЕРБ и Движение за права и свободи, това са доста съществени съперници. Това са най-организираните партии.

ВИЗИТКА

Васил Тончев е приключил философия с профил социология в СУ " Климент Охридски ". Работил е като психотерапевт. Бил е теоретичен помощник в Института за проучване на младежта, а по-късно - теоретичен секретар в Националния център за проучване на публичното мнение. Създава лична организация СОВА-5, която се занимава с проучване на публичното мнение. По-късно тя става част от международната верига " Харис ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР