Трябва ли да се въведе задължителен изпит за управление на

...
Трябва ли да се въведе задължителен изпит за управление на
Коментари Харесай

Трябва ли да има задължителни тестове за по-възрастните шофьори

Трябва ли да се вкара наложителен изпит за ръководство на МПС за възрастните хора ? Този въпрос се слага все по-често и в Германия. Резултатите от изследване, извършено в Япония, демонстрират, че отговорът по-скоро е " да ", заяви .

Фактор ли е възрастта при шофиране? Имат ли годините значение, когато сме зад кормилото?

Вярно е, че по-възрастните шофьори често се оказват участници в автомобилни катастрофи. Затова и мнозина се питат: би трябвало ли техните качества да ръководят несъмнено автомобил да бъдат проверявани, примерно посредством наложителни проби.

Проучване в Япония, за което споделя АРД, демонстрира, че въвеждането на изпит за тази възрастова група водачи в действителност води до по-малко произшествия по пътищата.

Анализирани са били данни на полицията за ПТП-та, станали в Япония между юли 2012 и декември 2019 година с присъединяване на водачи над 70-годишна възраст. За този интервал са се случили общо 602 885 катастрофи с водачи в тази възрастова група.

Със законови промени през март 2017 година са въведени задължителни когнитивни проби за по-възрастните водачи. Така при установяването, примерно на деменция, свидетелството за ръководство на МПС към този момент е можело да бъде отнемано на такива водачи. Това пък е довело до спад на броя на произшествията измежду мъжете водачи. Корелацията не е толкоз ясно изразена при жените зад кормилото, показват още от АРД.

Дебатът в Германия

От Клуба на немските автомобилисти (ADAC) показват, че възрастта на водачите не е фактор за шофирането и надлежно подлагат на критика концепцията за подлагане на проби на по-възрастните водачи на МПС.

Статистиката не демонстрира нищо сходно, а решаващи остават здравословното положение и опитът зад кормилото, твърдят от автомобилния клуб, представен от АРД. ADAC предизвестява също по този начин, че разработените изпитни процедури могат да доведат до неправилното лишаване на шофьорски книжки, поради което ги отхвърлят.

За шефа на Изследователския център за пътни катастрофи UDV Зигфрид Брокман по-възрастните водачи са също толкоз рискова група, колкото и младите шофьори между 18 и 24 години. В момента обаче не съществува проблем с несъразмерен брой ПТП-та, породени от тях, защото хората над 75-годишна възраст доста по-рядко имат шофьорска брошура и карат по-малко. Това важи изключително за дамите в преклонна възраст, се споделя още в обявата на АРД. 

Задължителна пререгистрация?

Брокман приканва за задължителна пререгистрация на по-възрастните водачи. При съответния тест пенсионерът може, да вземем за пример, да бъде придружаван и оценен от специалист, до момента в който първият кара автомобил в продължение на 45 минути. Изпитваните ще бъдат осведомени за способността им за шофиране. На идващия стадий те, според от оценката, ще би трябвало сами да вземат решение дали желаят да върнат книжката си или не. Но пререгистрацията не трябва автоматизирано да се свързва с отнемането на свидетелството за ръководство, тъй като това би довело до доста неправилни решения, даже и единствено поради раздразнителност.

Лекарите да рапортуват при подозрения?

Наскоро бе разискван и различен модел - въвеждане на наложително докладване от страна на лекарите на хора, които към този момент не са в положение да карат транспортни средства, напомнят още от АРД. Това би било използвано както за по-възрастните, по този начин и за тежко болните. Въпросът е по кое време тъкмо докторите ще са длъжни да оповестяват за пациенти със усложнения.

Мнозина са срещу наложителното докладване, тъй като то би нарушило лекарската загадка. След решение на Федералния висш съд от 1968 година лекарите имат право да оповестяват на управляващите за хора, които не са в положение да карат. Но това се отнася единствено за изключителни случаи и в случай че съществува непосредствена заплаха. Медицинските лица са длъжни първо да осведомят пациента за положението му, както и за обвързваните с това опасности при каране.
  
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР