„Трябва ли да се ограничи разрастването на метрото в София?

...
„Трябва ли да се ограничи разрастването на метрото в София?
Коментари Харесай

Специалист разби на пух и прах манипулациите на "Спаси София" за метрото

„ Трябва ли да се ограничи разрастването на метрото в София?

Този въпрос се повдигна неотдавна. Според мен - не. По няколко причини”. Това разяснява в обществената мрежа някогашният министър на Министерство на околната среда и водите в служебното държавно управление на Марин Райков Юлиан Попов, преди този момент зам.-министър на същото ведомство, публицист и публицист.

Дискусията бе повдигната от един от кандидатите за кметския стол в София - Борис Бонев от НПО-то "Спаси София ". Според него разрастването на метрото трябвало да се ограничи.


1. Софийското метро е неоспорим триумф. Без него София щеше да е отвратително задръстена, мръсна, мудна и изнервена.

2. Метрото освен замества съществуващи транспортни направления, то поема отрицателните резултати на разрастването и замогването на града.

3. Метрото е дълготрайна инвестиция, на него не трябва да се гледа като на план, който би трябвало да си оправдае разхода си за две-три години.

Тунелът под Ламаша дълго време се смяташе за скъпо и финансово голословно оборудване поради недобрия му финансов резултат.

Приносът му към свързаността на Лондон с Париж и Брюксел е мъчно да бъде изчислен, само че е голям.

4. Ако София желае да се развие като по-зелен, разтоварен, пешеходен град, по-голяма част от напредването на хората би трябвало да се вкара подземен.

5. Метрото може да трансформира някои крайни квартали в централни квартали, с помощта на бързината на метрото. Така се смегчава един главен проблем на града - общественото неравноправие.

Метрото също подвига цената на парцелите в по-отдалечени квартали. Общото нарастване на цената на парцелите компенсира финансовите инвестиции в метрото.

6. За да избере човек публичен вместо персонален превоз, публичният би трябвало да има несъмнено и явно преимущество. Бързината и удобството на метрото е тъкмо такова преимущество.

Метрото има и ред други преимущества като всеобщ, чист, беззвучен, бърз и необременяващ земните площи на града превоз, само че тези съгласно мен стигат, с цел да бъде метрото предпазено.

Как тъкмо да се построява, какви да са бъдещите му направления, каква да е допълващата инфраструктура - това са все въпроси, които би трябвало интензивно да се дебатират и изследват.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР