Трябва ли да настъпи екокатастрофа и водна криза, за да

...
Трябва ли да настъпи екокатастрофа и водна криза, за да
Коментари Харесай

БСП иска спешни мерки от МОСВ срещу безводието


Трябва ли да настъпи екокатастрофа и водна рецесия, с цел да предприемете ограничения. С този въпрос се обърна към екоминистъра Емил Димитров депутатът от Българска социалистическа партия Виолета Желева по време на парламентарния надзор.

Социалистите упорстват за незабавни ограничения за надзор върху качеството на водните запаси, за регулярен мониторинг и съблюдаване на европейското и българското законодателсто в бранша.

Проблемите с водните запаси не завършват с количеството на водата. В последните години зачестяват случаите на замърсяването на водоизточниците, акцентира Желева. Тя даде като образец случая с екокатастрофата, която аргументи гибелта на добитък, пил вода от канал, заустен в река Марица, до Димитровград. И напомни, че случаят наложи прекъсването на питейна вода на обитаемоте места, които се водоснабдяват от кладенци по поречието на р. Марица.

Ако не беше натравянето на животни, хората евентуално нямаше да схванат за замърсяването, което основава големи предпоставки за заплаха за здравето на жителите, обърна се към министър Димитров Виолета Желева.

Това слага на дневен ред отговорността на институциите, отговарящи за качеството на питейната вода и превантивните дейности, които би трябвало да се правят в тази тенденция, безапелационна бе Желева.

Народните представители от левицата попитаха министър Димитров дали ще бъдат основани автоматизирани мониторингови станции, които да изследват повърхностните води на река Марица и подпочвените води, захранващи сондажните кладенци. Изграждането на станции за мониторинг на повърхностните и подземните води е извънредно нужен, тъй като казусът с непорочност на водата в обитаеми места от Хасково област е извънредно сериозен, уточни още Желева.

Депутатът от ПГ на „ Българска социалистическа партия за Бългаия “ Никола Динков акцентира, че според Прегледа на Европейската комисия на осъществяването на политиките за околната среда на България за 2019 година, съществуват обилни пропуски при установяването на качеството на всички категории води в България и на информацията за мониторинг на детайлите за качеството в тях. Особено притеснителен е фактът, че към момента огромна част от водните обекти са в незнайно положение, защото върху тях не се прави регулярен мониторинг на химичното положение.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР