Трябва или не да се приемат таблетки калиев йодит или

...
Трябва или не да се приемат таблетки калиев йодит или
Коментари Харесай

Доцeнт Чобанова: В момента не се налага радиационна защита на българите

Трябва или не да се одобряват таблетки калиев йодит или не?

След съвещание на Министерския съвет на 28.02.2022 година се одобри решение за одобрение на финансиране на действия за непредвидени и/или неотложни разноски за попречване, преодоляване и превъзмогване на последствията от бедствия, в размер на 4 100 000 лева за финансово застраховане на подновяването на запасите от таблетки калиев йодид с изминал период на валидност към 31.12.2021 година и за закупуване на модули и елементи за ремонт на Националната система за ранно предизвестие и обявяване.

На брифинга след съвещанието на Министерски съвет министър-председателят Кирил Петков изясни решението на държавното управление, като разясни, че не би трябвало да се всява суматоха.

Интервю на Милена Василева в с доцент доктор Нина Чобанова, MD, PhD, експерт по радиобиология и радиационна хигиена.

- Доц. Чобанова, заради всеобщата суматоха, по последна информация в общественото пространство таблетките калиев йодит са съвсем изчерпани от аптечната мрежа. Какво е вашето мнение по този въпрос и бихте ли обяснили има ли сега някаква опасност за здравето ни и належащо ли е това презапасяване?

- Таблетките калиев йодид, които се ползват при положение на повреда, не се продават в аптеките. Те са предопределени за осъществяване на йодна профилактика, което е превантивна защитна мярка при положение на повреда, само че не единствената. В страната е основана организация за осъществяване на йодна профилактика (ЙП) и са обезпечени таблетки калиев йодид за тази цел. Схемата и редът за използване на ЙП са избрани в Националния спешен проект.

- Какво съставлява калиевият йодит и в какви случаи е целесъобразно да се приема?

- Таблетките калиев йодид, съдържат постоянен (нерадиоактивен) йод. За да е ефикасен, калиевият йодид, се пие до 24 часа преди появяването на радиация, и до два часа след появяването й. По този метод щитовидната жлеза авансово се насища (блокира) със постоянен йод и се предотвратява попадането на радиоактивен йод.

- При какви равнища на повишена радиационна конюнктура е належащо да се одобряват подобен вид лекарства?

- Съществуващите все още в законодателството проекти и инструкции за използване на йодна профилактика са формирани на съображение управления, направени от Световната здравна организация и Международната организация за атомна сила (МААЕ). Йодни таблетки се одобряват в началната фаза на повредата. Приети осем часа след прогнозното начало на изхвърлянията, те са неефективни.

- В случай на наднормена радиация по кое време би трябвало да се стартира приемът на таблетките, за какъв интервал от време и в каква доза?

- Прилагането на йодни таблетки при положение на повреда се организира след позволение и инструкции на националния щаб за съгласуваност и надзор.

- Могат ли да бъдат употребявани и други форми на йод в такива изключителни обстановки?

- В случай на повреда е належащо блокиране на щитовидната жлеза със постоянен йод и заради тази причина се ползват таблетки калиев йодид.

- До какви опасности може да докара безразборното и профилактично приемане на калиев йодид или негови производни?

- Възможни са поява на признаци от стомашно-чревния тракт, алергични реакции, затруднено дишане, уртикария, зачервяване на кожата.

- Бихте ли обяснили на нашите читатели къде и по какъв начин могат да наблюдават равнищата на радиационен декор в България и кои стойности се смятат за рискови за човешкото здраве?

- На уеб страницата на Национален център по радиобиология и радиационна отбрана (НЦРРЗ) –, може да се наблюдава всекидневно естественият радиационен декор. Провеждат се измервания на наличието на техногенни радионуклиди в атмосферни отлагания и атмосферен въздух, пробонабрани на територията на НЦРРЗ. Публикуват се данни от: лични измервания на радиационния гама-фон на територията на НЦРРЗ; всекидневен бюлетин с данни за положението на радиационния гама-фон в пунктовете от Националната автоматизирана система за непрестанен надзор на радиационния гама-фон на Изпълнителна агенция по околна среда на адрес:.

Също по този начин от Европейски портал за обмяна на радиологични данни EURDEP има данни за премерване на мощността на дозата в Европа на адрес:

Вариациите са в естествени граници и все още не се постанова предприемане на ограничения за радиационна отбрана на популацията.

На уеб страницата е оповестено мнение за обстановката в Украйна на Асоциацията на Западноевропейските нуклеарни регулатори (WENRA) и Асоциацията на ръководителите на Европейските способени органи за радиационна отбрана (HERCA) на адрес:

Информацията на уеб страницата се актуализира всекидневно.

- Бихте ли дали потребни препоръки на хората по какъв начин би трябвало да реагират при рискови равнища на радиационен декор?

- При възникването на радиационна повреда с заплаха за популацията, то ще бъде известено навреме. Трябва да се резервира успокоение и да не се подхващат под паника дейности. Препоръчително е да се включат телевизионни приемници и/или радиоприемници за приемане на следваща информация (Българската национална телевизия и Българското национално радио). Трябва да се извършват прецизно дадените инструкции по отношение на ограниченията за радиационна отбрана и да не се гълтам своеволно йод под каквато и да е форма.

Препоръчва се компактно затваряне на прозорците и вратите, употребявайки спомагателни уплътнения. Вентилационната система би трябвало да бъде изключена. Не би трябвало да се употребяват хранителни артикули, за които е оповестена краткотрайна възбрана. За предпочитане е да се употребяват наличните консервирани и други трайни хранителни артикули. От менюто би трябвало бъдат изключени листниковите зеленчуци и млякото, като е разрешено да се употребява изсъхнало мляко за ежедневното меню на децата. Препоръчителен е приемът единствено на бутилирана минерална вода и съблюдаване на строга персонална хигиена.

- Запозната ли сте дали плануваният ремонт на Националната система за ранно предизвестие и обявяване е почнал и в каква фаза се намира сега?

- Нямам информация за ремонт на Националната система за ранно предизвестие и обявяване.

Доц. доктор Нина Чобанова, MD, PhD, е родена във Варна и приключва Медицинския институт в морската столица, компетентност „ Медицина “. Има приети специалности по радиобиология и радиационна хигиена. Придобива и специализации по линия на МААЕ в Европейския институт по онкология, Милано, Италия, в Международната организация за проучване на рака, Лион, Франция и други През 2006 година пази дисертационен труд на тематика „ Рак на щитовидната жлеза в България след Чернобилската повреда. Епидемиологично изследване “. От 2011 година е доцент.

Тя завежда Научно-учебен отдел в Националния център по радиобиология и радиационна отбрана (НЦРРЗ). Лектор е в курсове за следдипломно образование и за придобиване на дееспособност за работа с източници на йонизиращи лъчения (ИЙЛ).

Доц. Чобанова е член е на работна група на Асоциацията на ръководителите на Европейските способени органи за радиационна отбрана (HERCA).

Научните й ползи са фокусирани върху здравните резултати след облъчване с йонизиращи лъчения от разнообразни източници. Доц. Чобанова е провела редица изследвания за оценка въздействието на йонизиращите лъчения при професионално облъчени хора, здравно облъчване, облъчване от радон в жилища, и след повреди. Участва в голям брой интернационалните и национални научни планове.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР