Трябва да знаем, че 100 грама класически български козунак е

...
Трябва да знаем, че 100 грама класически български козунак е
Коментари Харесай

Ето колко калории има в 100 гр. козунак!

Трябва да знаем, че 100 грама типичен български козунак е равна на 350 калории, а панетонето (вид италиански козунак) е 420-450 калории поради тези вкусни добавки - шоколад, стафиди. Това прави козунакът по-високо калориен и ни натоварва енергийната обмяна – най-много черния дроб, панкреаса и отделителната система, бъбреците.

Това каза специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова в „ Тази заран “. 

По думите ѝ, в случай че са от натурални съставки и в случай че ги консумираме на по-малки порции, козунаците не са толкоз рискови за режима ни.

„ Мисля, че всички бъркаме в свръхкомбинацията и  свръхколичествата на обичани храни , които сме очаквали много дълго време, в случай че сме постили – най-малко 40 дни. Изведнъж ни се желае и със зрението, и със вкусовите чувства да консумираме от всичко и от всичко. Това дава отражение върху храносмилателната система, натоварена е, постоянно реагира с възпаления. Защото всеки орган и система в човешкото тяло, сложени при режим на свръхработа, реагира с риск от отключване на здравен проблем. При предозиране на умствената работа, по-късно имаме високо кръвно или главоболие “, уточни експертът по хранене и диетика.

Какво да вършим с останалата храна от празниците и по какъв начин да влезем във форма?

„ Два дни ще доизяждаме малко по малко храните, които сме приготвили с обич и няма да изхвърлим. Но би трябвало да знаем – би трябвало да приключим с алените меса и с агнешкото, тъй като е много мазно. Ще създадем салати с яйца, ще прибавяме кисело мляко за пробиотици. По един тип от обичаната великденска храна на банкет, след което наложително два дни плодове и зеленчуци с кисело мляко, в случай че сме доста гладни, или с малко извара, с цел да подпомогнем функционалността на черния дроб “, поучава проф. Донка Байкова. 

Ако не желаеме да преядем, проф. Байкова поучава да одобряваме малко количество течности, най-добре вода, а също по този начин и да се храним на шпации. 

„ Храната в червата ни се етажира на равнища и ние би трябвало да дадем опция храносмилателните ензимни системи да обработят една съставна част и надлежно да дойдат другите ензимни системи. При един хранителен банкет, да вземем за пример обядът, поучавам от тип до тип детайли от менюто да има период най-малко 30 минути. В ресторанта първо идват и питат какво ще пиете и каква салата, след което идва антипаста, предястие, главно ядене, следястие и десерт. Пиенето на малко количество вода изпълва стомаха. Течността има и свойството бързо да отмива останки от предишни хранения “, уточни проф. Байкова. 

Специалистът по диетика предизвестява хората, които страдат от храносмилетелни проблеми като гастрит, колит, язва и други доста да внимават с какво и по какъв начин одобряват, защото едно предходно инфектиране може да отключи нови процеси при други органи от храносмилателната система. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР