Трябва да видим какъв ще е точният ефект от системата,

...
Трябва да видим какъв ще е точният ефект от системата,
Коментари Харесай

Кирил Ананиев: С новата електронна система паралелният износ на лекарства ще намалее с милиони

Трябва да забележим какъв ще е точният резултат от системата, само че при всички случаи съм сигурен, че ще е в милиони. Това заяви на брифинг в Министерски съвет министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев по отношение на новата осведомителна система за надзор на износа на медикаменти, която следва да бъде въведена.

Министър Ананиев разясни, че се чака осведомителната система да бъде подготвена до 4 месеца. „ Моята огромна концепция е до третия месец да е подготвена, с цел да може целият пакет от нужните ни нормативни актове и условия да е подготвен до подписването на новия рамков контракт “, сподели той. По отношение на глобите, които ще се постановат на търговците, за които посредством новата система е открито, че правят нерегламентиран експорт на медикаменти, той посочи: „ За търговеца на дребно първата глоба е 10 000 лв., при наново нарушени е 20 000 лв.. За търговеца на едро – глобата може да бъде първо 25 000 лв., а при повторна – се лишава лиценза за работа “.

На въпрос по какъв начин ще се управлява опцията за злоупотреби с новите правила и подправени сигнали от страна на аптеките, министър Ананиев изясни: „ Ние ще следим освен търговеца на едро, само че и търговеца на дребно. Когато отидем в тази аптека, която е декларирала, че не й е доставено и създадем обзор на медикаментите, които тя изписва, можем да установим, че тя изобщо не е продавала тези медикаменти. Тогава излиза, че сигналът е подправен. Има механизми, които ще ни оказват помощ и при търговеца на едро, и при търговеца на дребно, само че това ще се регламентира в разпоредба в границите на идващите три месеца “.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР