"Трябва да се захващаме с проблеми като неравенствата и климатичните

...
"Трябва да се захващаме с проблеми като неравенствата и климатичните
Коментари Харесай

Премиерът поздрави Кристалина Георгиева за поста директор на МВФ


"Трябва да се захващаме с проблеми като неравенствата и климатичните опасности ", съобщи Кристалина Георгиева при първата й тирада, откакто стана ясно, че тя ще е новият ръководещ шеф на Международния валутен фонд.

Вчера българката беше определена да управлява най-голямата финансова институция в света.

Кристалина Георгиева е втората жена отпред на фонда, която ще управлява институцията, с бюджет от близо един трилион $.

„ Встъпвам в моята служба с цялостното схващане за провокациите, пред които сме изправени. Глобалният стопански напредък продължава да разочарова, продължава и напрежението в търговията”, сподели тя в речта си.

Веднага откакто стана ясно, че Георгиева е утвърдена за поста, министър председателят разгласи, че това е голямо достижение за България.

"Сърдечно я приветствам и съм уверен, че ще се оправи прелестно с ръководенето на една от най-големите международни институции ", декларира Бойко Борисов.

Досега Георгиева беше основен изпълнителен шеф на Световната банка, а преди този момент комисар, отговарящ за бюджета на Европейския съюз. Беше й претендент за общоприет секретар на Организация на обединените нации, само че се класира осма.

Изборът й няма да ни донесе неограничени финанси, само че значи авторитет и въздействие, споделят в Народното събрание.

„ Това, че имаме наш човек, не значи, че той ще ни вкара през задния вход при кандидатстването за тези стратегии, значи, че ще имаме навременна и обстойна информация за това, какво се предлага като възможности”, изясни Менда Стоянова, ръководител на Комисията по бюджет и финанси в Народно събрание.

Родена в Любимец, Георгиева приключва политическа спестовност в УНСС. Веднага по-късно, от университета я канят да стане помощник и учител.

„ Едно от нещата, които тя ще промени в МВФ, освен, че ще откри метод да усъвършенства работата му, само че ще внесе нов колорит в неговия имидж, като усили каузи на врач и по-малко на екзекутор”, сподели проф. Борислав Борисов, почетен ректор на УНСС.

Георгиева сяда публично в шефския стол във Фонда на 1 октомври.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР