Трябва да се страхуваме от вируса, защото да се страхуваме

...
Трябва да се страхуваме от вируса, защото да се страхуваме
Коментари Харесай

Проф. Александрова каза ще се наложат ли изменения на ваксините заради мутациите на К-19

Трябва да се опасяваме от вируса, тъй като да се опасяваме от имунизацията е наивно. Вирусът може да провокира доста повече проблеми, в сравнение с която и да е ваксина. Това съобщи пред Bulgaria ON AIR вирусологът проф. Радостина Александрова.

"Аз бих се ваксинирала и не виждам за какво би трябвало да ме тормози това ", уточни тя.

По нейните думи няма по какъв начин да сме сигурни какъв брой трае имунитетът: "Производителите чакат от 2 до 5 години, само че времето ще покаже дали е по този начин ".

"Целта на имунизацията, без значение какъв метод е употребен за изработката ѝ, е да се сътвори имунен отговор. Може да се наложи и изменение на имунизацията поради смяната на вируса ", разяснява проф. Александрова. И увери, че РНК имунизациите изобщо не съдържат вирус, тъй че няма по какъв начин хората да се разболеят от тях.

"Към момента най-добре е да се придържаме към протокола, към този период на слагане на двете дози ", означи вирусологът.

"Когато имунизацията пристигна, се оказа, че не сме напълно подготвени за нея, тъй като се появява боязън. Може би най-малко от 30 години се работи по РНК ваксини. Всеки ден се срещаме с разнообразни вируси и не би трябвало да се тормозим от имунизациите ", безапелационна бе проф. Радостина Александрова.

Тя изясни, че хората, които са с тежки алергични реакции, би трябвало да уведомят лекуващия екип и да бъдат следени известно време след поставяно на ваксина.

"Затова са се насочили учените към РНК ваксини, тъй като РНК да влезе в генома на индивида, в ДНК, е много мъчно. Няма по какъв начин ваксина, която не е минала тестванията за сигурност и успеваемост, да е стигнала до клиниката ", акцентира вирусологът.

По нейните думи "с коя ваксина да се ваксинират хората е забавен проблем, който ще бъде решаван в придвижване ".

"Ще бъде основана организация и ще има изнесена информация за всяка ваксина, тъй че хората да знаят какво съдържа и просто да не се имунизират с нея, в случай че имат алергия ", добави тя.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР