Трябва да се опитаме да се погрижим за пациентите, които

...
Трябва да се опитаме да се погрижим за пациентите, които
Коментари Харесай

Д-р Десислава Кателиева: Няма как да задържим само лекари в линейките

Трябва да се опитаме да се погрижим за пациентите, които не са инфектирани с Covid, по този начин и за пациентите, които имат затруднения от него. Имаме сериозен приток от пациенти, които не са с Covid, само че би трябвало да бъдат лекувани. Това сподели за БНР доктор Десислава Кателиева, ръководител на Националната асоциация на работещите в незабавна здравна помощ.

„ В момента има висока заболеваемост, само че този вид на болестта не води до висок брой хоспитализации. В действително време да имаме информация в коя болница какви кревати се освобождават. Това възобновяване става на 4 часа, от време на време и на повече часове. Тази система е направена единствено за Covid “, добави още Кателиева.

Десислава Кателиева разяснява, че разпоредената след трагичния случай във Враца инспекция във всички незабавни отделения в страната е „ опит да се търси причина къде се чупи системата, има или няма система неточност “.

„ Стандартът за незабавна медицина се чете единствено когато има тъжба. Анализ на системата би трябвало да се прави непрестанно, а освен когато има пробойни, и да не се запушват дупки, а да се върви в вярната посока. В прилежаща Румъния незабавната помощ се оказва главно от парамедици. Работи се с телемедицина, като парамедикът е по отношение на доктор, който отдалечено го направлява по какъв начин да работи, наблюдавайки медицинските индикатори на незабавния пациент “, разяснява доктор Кателиева.

Тя разясни, че у нас има към 1000 парамедици, а един парамедик се образова в професионален център в интервал от 6 до 12 месеца, различен е въпросът дали ги използваме единствено като водачи на коли за спешна помощ: „ Няма по какъв начин да задържим единствено лекари в колите за спешна помощ – лекарите свършват, лекарите остаряват. “
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР