Трябва да се мисли за дългосрочно решение, в което да

...
Трябва да се мисли за дългосрочно решение, в което да
Коментари Харесай

Ако един апартамент е саниран, а останалите около него не са, то тoй отново ще търпи енергийни загуби

Трябва да се мисли за дълготрайно решение, в което да се смени системата на възобновяване на многофамилните жилища в България. В момента това ставаше напълно с обществен запас, само че по този метод резултатите са доста лимитирани и доближават до доста дребен брой хора. 

Това разяснява в ефира на " Дарик Радио " Драгомир Цанев, изпълнителен шеф на Центъра за енергийна успеваемост ЕнЕфект, във връзка националните стратегии за саниране на жилищни парцели. 

Той добави, че и в България има градове, в които благодарение на грантовите стратегии бяха актуализирани огромна част от старите панелни блокове. В Бургас, да вземем за пример, 200 от 400 такива здания към този момент са санирани и притежателите им незабавно стават очевидци на изгодите от това. 

Решение ли е " частичното " саниране? 

Драгомир Цанев разяснява и проблема с така наречен " отчасти саниране ", когато притежателите на даден апартамент вземат решение да го обновят и изолират настрана, без това да е направено за цялата постройка. 

По думите му, сходна процедура е всеобща у нас и е обвързвана с два съществени казуса. От една страна, образът на постройките, а оттова и на цели квартали и градове, с утежнява, защото сходни решения наподобяват като " кръпки ".

От друга - чисто техническа позиция, те не са ефикасни, защото в случай че един апартамент е саниран, а останалите към него не са, тoй още веднъж търпи енергийни загуби, въпреки и в по-малък размер. 

Цанев обаче посочи, че в България в доста случаи решенията на равнище етажна благосъстоятелност са невъзможни и при неналичието на други механизми, единствената опция за притежателите, които желаят да обновят своето жилище, е да работят независимо. 

Но даже и в такива случаи, има опция по-късно да се направи план за изцяло възобновяване на постройката.

За задачата тя би трябвало да се изследва от експерт, който да пресметна каква част от нея към този момент е санирана и да изключи от общите елементи цената на притежателите, които към този момент са създали разноските за своя сметка. 

Защо е значимо постройките да имат механически паспорт? 

" Ако на една постройка е направено качествено проучване за енергийна успеваемост и разполага с така наречен паспорт и план за възобновяване, това намялава цената на самата строителна активност по-късно.

Интелектуалният труд, вложен в точния момент, може да направи последващия действителен план доста по-изгоден ", изясни Цанев. 

Според него, точно в тази посока би трябвало да се насочи помощта към притежателите, а по-късно те да вложат лични средства в самата реализация на санирането. 

Според изпълнителния шеф на ЕнЕфект, точно такава е практиката в множеството европейски страни.

Но въпреки всичко, би трябвало да се има поради, че в България, в случай че страната поеме финансирането единствено на този стадий от процеса, това няма да е задоволително и по тази причина би трябвало да се финансира и известна част от строително-монтажните действия, само че не повече от 50%. 

Какво би трябвало да знаят притежателите на една постройка, в случай че са решили да я обновят? 

Към момента, в случай че сдружението на етажната благосъстоятелност разполага с механически паспорт на постройката и проучване за енергийна успеваемост, то може да се обърне към съответната община и да съобщи присъединяване по стратегия за саниране. 

В момента работи такава, в която страната финансира 80% от плана, а останалите 20% идват от притежателите. Може да се контракти и заем от комерсиална банка - нещо, което към този момент е допустимо и за сдружения на етажната благосъстоятелност. 

Това самоучастие би трябвало да се потвърди пред общината, след което тя входира тези документи по програмата. 

" Това към този момент се случва, като досега са кандидатствали към 100 здания. Срокът за притежателите изтича на 10 февруари, а на общините - на 16 февруари.

Проблемът обаче е, че липсваше осведомителна акция от страна на държавните институции и хората не са осведомени с опциите на стратегиите ", изясни Цанев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР