Трябва да решим като общество от каква армия имаме нужда,

...
Трябва да решим като общество от каква армия имаме нужда,
Коментари Харесай

Адмирал Емил Ефтимов: Обществото ни заслужава модерна и мотивирана армия

Трябва да решим като общество от каква войска имаме потребност, ще разчитаме ли на нея, ще поддържаме ли модернизационните планове и хората в армията за техния обществен статус, кариерен модел, роля и самопризнание в обществото.

Те го заслужават, а обществото ни заслужава съвременна и стимулирана войска, с цел да подсигурява националния суверенитет, просперитета и развиването на страната ни, която е сложена пред доста провокации “. Това съобщи началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов през днешния ден, 10 февруари, след извършения Анализ на положението и подготовката на Въоръжените сили на Република България през 2021 година В съвещанието участваха президентът и висш главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, министърът на защитата Стефан Янев, висшият команден състав на Българската войска, командири на военни формирования от типовете въоръжени сили и началници на структури на директно послушание на министъра на защитата.

„ Българският народ би трябвало да знае, че мъжете и дамите в униформа работят в условия на ограничения и незадоволителна материална осигуреност, само че той може да разчита на тях. Потенциалът им подсигурява осъществяването на конституционните ни отговорности “, съобщи началникът на защитата. Адмирал Ефтимов уточни, че в изискванията на пандемия през 2021 година бяха извършени 329 учения, което е с над 50 повече от миналата година. Продължи присъединяване на страната ни в задачи и интервенции зад граница, общо с над 430 военнослужещи. Той напомни, че през юни завърши присъединяване на наши формирования в задачата на НАТО за подготовка, съветване и подкрепяне в Афганистан „ Решителна поддръжка “. За периода на задачата Въоръжените сили на България изпратиха 42 контингента с общо над 9200 военнослужещи. „ Участието ни бе сполучливо, добре оценено от нашите съдружници и с насъбран скъп опит “, уточни той.

През миналата година сполучливо бяха изпълнени 79 мероприятия с общо 1200 военнослужещи и 290 единици техника по оказване помощ на популацията при бедствия, тежки зимни условия, пожари, въздушен превоз и наблюдаване. Над 1500 военнослужещи и 160 единици техника участваха в гасенето на пожари и ликвидирането на последици от наводнения, над 500 тона вода бяха доставени по въздух. Военновъздушните сили извършиха общо 66 полета за пожарогасене, авиомедицинска евакуация, транспортиране на медицински екипи и органи за трансплантация, търсене и избавяне и доставка на филантропична помощ. „ Тези задания ние изпълняваме с наличното въоръжение и техника, нямаме обособен запас и подготовка за това “, акцентира адмирал Ефтимов.

През 2021 година по третата задача на Въоръжените ни сили бяха унищожени 145 бр. невзривени бойни припаса от друг вид и диаметър. Също по този начин, заради създалата се усложнена конюнктура на българо-турската и българо-гръцката граница, от ноември 2021 година до януари 2022 година 450 военнослужещи и съвсем 70 единици техника бяха развърнати на ротационен принцип за защита и наблюдаване на южната граница и подкрепяне силите на Министерство на вътрешните работи.

Висшето военно управление работи от октомври за планирането на превантивни ограничения в границите на НАТО за подсилване на периферията на Алианса, сподели в отговор на въпрос началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов на брифинг пред публицисти след провеждането на разбора. „ Нашата идея за построяването на бойна група в България е гъвкава: на основата на механизиран батальон с подразделения за бойна поддръжка, ние представяме пред съдружниците опцията да ни усилят с избрани формирования, които покриват дефицитите на Въоръжените сили на Република България “, сподели той. Адмирал Емил Ефтимов обясни, че задачата е бързо да бъде построено дейно бойно формирование. „ Ние желаеме да покажем, че в България нашите въоръжените сили, взаимно със съдружниците, могат да показват качества на акумулиране на възпиращ капацитет “, съобщи той и заяви, че тази идея ще бъде показана на следващия ден на съвещанието на Съвета по сигурност.

Адмирал Ефтимов обясни, че такива бойни групи има към този момент открити в Балтийските страни и Полша вследствие на политическо решение, взето на Срещата на върха на НАТО във Варшава. Числеността им варира съгласно приноса на съдружниците към избраните страни от 850 до 1500 души. Обсъждана е концепцията такива бойни групи да се разположат в България, Румъния, Словакия и Унгария. Планирането на превантивните ограничения е развой и политико-военната работа в органите на НАТО продължава, уточни началникът на защитата. „ Ние участваме като страна-членка и давахме своя принос за образуването на такава идея, която да отразява националните ни цели, положението на въоръжените ни сили и да бъде съобразена с процеса на взимане на решения в НАТО “, уточни адмирал Ефтимов.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР