Трябва да разберем, че това не са просто лица, търсещи

...
Трябва да разберем, че това не са просто лица, търсещи
Коментари Харесай

Финландският премиер към Москва: Потокът от мигранти трябва да спре

" Трябва да разберем, че това не са просто лица, търсещи леговище. Това е (хибридна) офанзива от страна на Русия и Беларус ", акцентира тя на взаимна конференция с финландския си сътрудник в Хелзинки.

Необичайно огромният поток на мигранти от Русия, за който Хелзинки упреква Москва, би трябвало да спре, съобщи финландският министър председател Петери Орпо, представен от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

" Искаме да изпратим ясно обръщение на Русия: Това би трябвало да спре ", съобщи Орпо на конференция. " Това е въпрос на хибридни офанзиви и на национална сигурност ", добави той.

Латвийската премиерка Евика Силиня съобщи през днешния ден, че мигрантите, които в последно време се пробват да влязат в Латвия през Беларус, се употребяват като част от хибридна офанзива от страна на Русия и Беларус против Латвия.

" Трябва да разберем, че това не са просто лица, търсещи леговище. Това е (хибридна) офанзива от страна на Русия и Беларус ", акцентира тя на взаимна конференция с финландския си сътрудник в Хелзинки.

Снощи Финландия краткотрайно затвори всички, с изключение на един, от осемте си гранични пропускателни пунктове с Русия в отговор на извънредно огромния приток на мигранти, за който страната упреква Москва, напомня Ройтерс.

През последната седмица повече от 700 мигранти от страни като Афганистан, Кения, Мароко, Пакистан, Сомалия, Сирия и Йемен са влезнали във Финландия от Русия. Хелзинки твърди, че Москва ги изпраща към границата, а Кремъл отхвърля това обвиняване.

Финландската гранична защита през днешния ден съобщи, че чака от идната седмица десетки чиновници от граничната организация на Европейски Съюз " Фронтекс " да се включат в патрули по дългата 1340 километра граница с Русия.

" Основната им задача, ще бъде да патрулират сухопътната граница под надзора на финландската гранична защита и да я поддържат ", съобщи пред Ройтерс специалистът по гранична сигурност Арту Маранен. По думите му граничарите се приготвят за всевъзможни сюжети, в това число подобен, при който мигранти се опитат да влязат във Финландия през горите по границата.

Във Финландия към този момент работят девет гранични чиновници на " Фронтекс ", показва Ройтерс. Вчера организацията съобщи, че ще изпрати във Финландия още 50 чиновници и различен личен състав, както и съоръжение като патрулни коли, с цел да се усъвършенства сигурността.

Премиерът на Норвегия, която има обща граница с Русия северно от Финландия, през днешния ден сподели, че страната му до момента не е отчела нередности. Юнас Гар Стьоре, който е на посещаване в естонската столица Талин, сподели че Норвегия следи ситуацията по границата сред Финландия и Русия и поддържа близки контакти по отношение на този въпрос с Хелзинки и Талин.

Естония също упреква Москва, че изпраща мигранти към границата ѝ с Русия и естонският министър на вътрешните работи съобщи, че това съставлява " интервенция за хибридна офанзива ".

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР