Трябва да работим дългосрочно и постоянно за защита на горите

...
Трябва да работим дългосрочно и постоянно за защита на горите
Коментари Харесай

Чамбов:Трябва да работим дългосрочно за защита на горите във фаза на старост

Трябва да работим дълготрайно и непрекъснато за отбрана на горите във фаза на напреднала възраст. Това сподели заместник-министърът на земеделието инж. Валентин Чамбов по време на работна среща с представители на природозащитни и научни организации и дървопреработвателния отрасъл на тематика: „ Защита на вековните гори “. Те разискаха заповед от 2021 година за рестриктивните мерки при осъществяване на възобновителни сечи във високостъблени гори, държавна благосъстоятелност на възраст над 100 години. Всички се сплотиха към мнението, че документът е неефикасен.

 

„ Поемам ангажимент да бъде квалифициран текст, с който заповедта да бъде променена и усъвършенствана. Промените ще се обсъдят и съгласуват със заинтригуваните страни, с цел да се реализира търсеният резултат “, увери инж. Чамбов. Той предложи да бъде образувана непрекъснато настояща работна група, в която да вземат участие специалисти и учени, които да преглеждат оферти за съответни парцели, за дейно запазване на горите, в които не е реализирана стопанска активност пред последните десетилетия.

Участниците в срещата, сред които Инициатива „ Зелени закони “, „ Сдружение за дива природа “, Коалиция „ Да остане природа в България “, както и други неправителствени организации показаха удовлетворение от положителния разговор и разясниха нуждата от прецезиране на дефиницията и критериите, определящи понятието напреднала възраст на горите. От WWF България показаха подготвеност за подпомагане, като дават данни и информация, която да помогне при идентифицирането на гори, отговарящи оптимално на понятието фаза на напреднала възраст, тъй че това, което е налично като познания да бъде институционализирано.

Заместник-министър Чамбов уточни, че би трябвало да се подходи доста отговорно към постигането на задачите за опазването на старите гори, само че то не е посредством административни актове, ограничаващи научнообоснованите сечи в 100-годишните гори в несъгласие с одобрените горскостопански проекти.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР