Трябва да позиционираме Европа като обединена сила в борбата между

...
Трябва да позиционираме Европа като обединена сила в борбата между
Коментари Харесай

Берлин: Европа няма да се превърне в пионка на САЩ, Русия и Китай

Трябва да нареждаме Европа като обединена мощ в битката сред Съединени американски щати, Китай и Русия, които стават все по-непредсказуеми. Ако не го създадем, ще се превърнем в пионка на други.

Това предизвести министърът на външните работи на Германия Хайко Маас в изявление за ДПА.
 Германия разгласи целта като ръководител на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации
Германия разгласи целта като ръководител на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации

Маас се оплака от това, че топ органът на Организация на обединените нации досега не е съумял да реализира съглашение

Запитан кои три цели Германия би трябвало да извърши, с цел да разгласи в края на годината, че ротационното председателство на Европейски Съюз е триумф, Маас отговори: " Трябва да разгадаем финансовите проблеми, имам поради приемането на програмата за възобновяване от ковид и средносрочния финансов бюджет до 2027. Второ, ние би трябвало сполучливо да приключим с Брекзит. И трето, ние би трябвало сполучливо да нареждаме Европа като обединена мощ в световната битка сред Съединени американски щати, Китай и Русия, които стават все по-непредсказуеми. Ние в този момент имаме късмет да се наложим в тази среда, в случай че го създадем дружно като европейци. Иначе ще се превърнем в пионка на други ".

От сряда Германия поема 6-месечното председателство на Европейски Съюз и едномесечното председателство на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Маас сподели, че ще е доста значимо председателство даже и без ковид.

" Ние би трябвало да изведем Европейския съюз от рецесията по-силен ", счита той.

Според него Европа е научила доста от тази рецесия по отношение на минусите на Европейския съюз, само че също и мощните страни на Общността. Той счита, че са съумели да подобрят координацията и си оказват помощ взаимно в духа на солидарността.

" Не може да се изключи наново затваряне на границите, в случай че случаите на инфектирани са доста по-високи в един район на Европейски Съюз спрямо различен. Но това би трябвало да бъде в съгласие и координирано на паневропейска основа ", изясни Маас.

На въпрос за връзките на Германия със Съединени американски щати и съответно дали е склонен, че са достигнали дъно, той отговори: " Трансатлантическото партньорство е извънредно значимо, ще остане значимо и ние работим за подсигуряване на бъдещото му. Но в сегашната му форма не посреща условията на двете страни . Заради това е нужна незабавна потребност от дейности ".

По думите му даже и демократ да завоюва президентските избори през ноември, не е несъмнено, че това ще докара до възстановяване на трансатлантическите връзки , защото настъпват структурни промени.

Маас сподели, че Германия ще продължи да се стреми да получи непрекъснато място в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР