Трябва да опознаеш и да снимаш моята страна, България и

...
Трябва да опознаеш и да снимаш моята страна, България и
Коментари Харесай

Китин Муньос и Калина Сакскобургготска показват красотите на България във видео поредица

" Трябва да опознаеш и да снимаш моята страна, България и българския народ – обичаите, музиката, богатото културно и естествено завещание. " Това споделя Калина, дъщерята на Симеон Сакскобургготски на своя брачен партньор - Китин Муньос. И след тези думи той прави документален филм за България.

Любопитен е фактът, че като дипломат на благосклонност на ЮНЕСКО, Муньос е снимал близо 51 епизода за културното завещание в Испания, Франция, Италия, Съединени американски щати, Чили, Перу, Боливия, Таити, Япония, обединени в поредицата “Unidos por el Patrimonio” („ Обединени от наследството “). Сега той е сценарист и режисьор на 17 къси видеоматериала за България.

Видеата, отдадени на българското културно завещание, ще се излъчат по Българска национална телевизия, само че ще бъдат преведени и на испански, френски, британски и арабски и ще бъдат популяризирани посредством информационните канали на ЮНЕСКО. Снимките към този момент са почнали, а първият документален филм ще покаже хубостите Рилския манастир.

Китин Муньос и екипът към този момент са посетили всички български обекти, включени в листата на ЮНЕСКО и приготвят снимането на идващите къси филми през май.

„ В продължение на повече от 40 години върша документални филми с екипи от Испания, Франция, Италия, Съединени американски щати, Чили, Перу, Боливия, Таити, Япония и други Мога да ви уверя, че екипът на Българска национална телевизия е извънредно професионален и способен. Много съм впечатлен от тях! “, споделя Китин Муньос.

„ Общото в поредицата „ Обединени от наследството “ е културното завещание на другите страни по света. Името на поредицата е дадена от ЮНЕСКО, обектите се показват от мен, като водещ на програмата, а от време на време и от локален представител, който ме води по тези места. На Великденските острови това беше един рапануйски полинезиец, който ми сподели острова; в Андите в Боливия и Перу беше човек от локалното население аймара; в пустинята Сахара един арабски бедуин бродяга със своята едногърба камила; и така нататък в другите страни. В България ще бъде българин – в тази ситуация, брачната половинка ми – княгина Калина. Винаги ще помня какво тя ми сподели един път: Трябва да опознаеш и да снимаш моята страна, България и българския народ – обичаите, музиката, богатото културно и естествено завещание. И аз опознах България, дружно с нея, ръка за ръка. Зелените гори на Боровец, Балкана – националния парк и националния парк Пирин, Рилския манастир, остарелия град на Несебър, който се къпе в безбрежните води на Черно море, нестинарството – нестинарския ритуал под звуците на свещения барабан. На нашата женитба за пръв път чух онлайн многогласните песни от Шоплука, изпълнени от група възрастни дами – Бистришките баби.

Всичко това, както и останалите творби на културното завещание на България заслужават да бъдат снимани и показани в телевизионната поредност „ Обединени от наследството “, с Българска национална телевизия и ЮНЕСКО.”

На 27 януари 2022 година Българска национална телевизия и ЮНЕСКО подписаха Споразумение за реализацията на взаимен план, който има за цел да разпространява българското културно завещание по света. Поредицата ще включва 17 къси видео материала, снимани от екип на публичната телевизия, със сценарист и режисьор Китин Муньос.

Изпълнителен продуцент на поредицата е Ирена Маринова, редактор – Ваня Бойчева, оператори – Ангел Спасов и Кристиан Спасов, режисьор по монтажа е Васко Иванов, а уредник – Нели Пандилова. Като дипломат на благосклонност, Китин Муньос взе участие на непринуден принцип като режисьор на 17-те къси кино лентата, в процеса на снимане, написването на сюжета и монтажа.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР