Трябва да не спирате да се учите, ако искате да

...
Трябва да не спирате да се учите, ако искате да
Коментари Харесай

99-годишен милиардер: Човек може да научи много от мъртвите

Трябва да не спирате да се учите, в случай че желаете да бъдете страхотни вложители, пишат от

Когато светът се трансформира, вие също би трябвало да се променяте, споделя Чарли Мънгър -дългогодишният бизнес сътрудник на Уорън Бъфет и вицепредседател на Berkshire Hathaway в най-новото писмо на компанията до акционерите.

В писмото са включени над 10 образеца за остроумието и мъдростта на Мънгър, който се чака да участва на тазгодишното заседание на акционерите на компанията, което ще се организира през май.

“С Уорън не се фокусираме върху пяната на пазара. Ние търсим положителни дълготрайни вложения и настойчиво ги държим дълго време, ” споделя Мънгър.

И това е безспорен факт. Berkshire Hathaway има акции на Coca-Cola в своя капиталов портфейл от 35 години и е най-големият акционер в компанията. Други такива дълготрайни вложения включват American Express, Moody’s и Globe Life.

Ако желае да има триумфи, всеки вложител би трябвало да бъде толерантен в този свят цялостен с “глупави комарджии ”, споделя Мънгър. “Човек може да се научи на самообладание. Способността дазапазваш централизация и да се фокусираш върху едно нещо в дълъг интервал от време е голямо преимущество. ”

Бъфет, който е на 92 година, и 99-годишният Мънгър споделят, че към момента са отворени към смяна. “Когато светът се промени и вие би трябвало да се променяте, ” споделя Мънгър.

“С Уорън ненавиждахме акциите на железопътни компании в продължение на десетилетия, само че светът се промени и страната най-сетне разполагаше с четири големи железопътни линии от основна значимост за американската стопанска система, ” написа той. “Ние постепенно осъзнахме смяната, само че по-добре късно, в сравнение с в никакъв случай. ”

Berkshire има напълно железопътната компания Burlington Northern, която закупи през 2009 година

Мънгър споделя, че даже и най-хубавите вложители не може постоянно да са прави, допълвайки, че “при вложенията няма такова нещо, като 100% сигурност. “

“По тази причина потреблението на ливъридж е рисково. Поредица от чудесни цифри, умножени по нула, постоянно ще е равно на нула. Не разчитайте на това да забогатеете два пъти, ” добавя той.

Berkshire Hathaway разгласи 8% спад на оперативната облага за четвъртото тримесечие до 6.7 милиарда $ след налози, което се дължи на спад на облагата на железопътния бизнес и поевтиняването на $.

Печалбата на Burlington Northern понижава с 13% през предишното тримесечие до 1.5 милиарда $ заради по-високите разноски за горива и по-ниските размери превозени товари през 2022 година

Мънгър също по този начин даде и малко по-тържествени думи по отношение на своето бъдеще. “Всичко, което желая да знам, е къде ще умра, с цел да не вървя в никакъв случай там. И една мисъл в тази връзка – подгответе овреме какво желаете да написа на некролога ви и по-късно се дръжте по съответния метод. ”

И един финален съвет от Мънгър. Трябва да можете да чувате мъртвите. “Можете да научите доста от мъртвите хора. Четете за умрелите, на които се възхищавате и ненавиждате, ” споделя той.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР