Трябва да мине време, за да се види реалният ефект

...
Трябва да мине време, за да се види реалният ефект
Коментари Харесай

България ще подкрепи 11-ия пакет от санкции спрямо Русия

Трябва да мине време, с цел да се види действителният резултат от глобите върху българската стопанска система, само че той няма да бъде значителен. В това увери служебният министър на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов от трибуната на Народното събрание. Вносители на чуването са парламентарната група на " Възраждане " по отношение на, препоръчани от ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. От партията на Костадинов желаят и обстоен разбор по браншове на всички наложени наказания до този миг с въздействието им върху българската стопанска система.

Стоянов изясни, че 11-ият пакет от наказания съдържа огромна част от съдържащата се информация, която е сензитивна и не може да бъде споделена на обществено разискване в Народното събрание. Той увери, че страната ще извърши всички вероятни дейности за отбрана на националния интерес. Икономическите наказания са ориентирани във финансите, в търговията, в енергетиката, в превоза, технологиите и защитата. България постоянно е била и ще продължи да бъде бранител на мира и интернационалният правов ред, акцентира Стоянов.

Никола Стоянов посочи, че България ще поддържа 11-ия пакет от наказания на Европейска комисия по отношение на Русия. В Министерство на стопанската система се прави разбор на всяко едно предложение в пакета от наказания, проучва се, вършат се прогнози и се регистрира какъв би бил на база на статическите данни резултатът от санкционния пакет. Навсякъде, където може стопанската система да бъде наранена съществено, е взето отношение. Изправени сме пред цивилизационен избор - Европейски Съюз и НАТО, като това се отразява и на стопанската система. Над 60% от стокообмена на страната ни е с Европейски Съюз, а този с Руската федерация е 5-6%. Всеки търговски сътрудник е значим за страната ни, само че през днешния ден става дума за избор - служебното държавно управление пази българския интерес, безапелационен бе Стоянов.

Министърът посочи, че България внася от Русия единствено първични материали. Към момента България по никакъв метод значително не е наранена от глобите, а значително бихме били наранени, в случай че нямаше дерогация за петрола и нефта, посочи Стоянов. Той посочи, че до 31 декември 2024 година глобите ще се приложат в цялостен продан и това ще е времето, което би трябвало да бъде пълноценно употребявано.

Той увери, че България взе участие солидарно в съветските наказания. Ако стопанската система ни бъде отслабена или тежко наранена, това няма по какъв начин да спомогне за преустановяване на войната в Украйна, само че и за целия Европейски Съюз, предизвести Никола Стоянов.

Стоянов очерта и икономическата обстановка в страната. С 11.4% нарастват заплатите в България през 2022 година  Всички желаеме войната да завърши оптимално бързо и това ще разреши бързо възобновяване на естествените търговски връзки. Дотогава ще сме изправени пред серия от избори, които няма да бъдат лесни.
 Европейски Съюз още търси консенсус по 11-ия пакет от наказания против Русия
Европейски Съюз още търси консенсус по 11-ия пакет от наказания против Русия

Според специалистите не са останали стопански лостове, с които Европейски Съюз да притисне Москва
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР