Трябва да изрека към своя роден град Плевен огромно Благодаря“.

...
Трябва да изрека към своя роден град Плевен огромно Благодаря“.
Коментари Харесай

Поетът Георги Константинов на 80: Благодаря, че създавате в мен високото чувство, че ви трябвам и съм необходим

" Трябва да изрека към своя роден град Плевен голямо " Благодаря “. Благодаря, че мнозина от вас са посрещали с добра вяра и съпричастие всяка една от моите над 60 книги, излезли до момента – лирика, прозаичност и книги за деца. Благодаря и на себе си, че постоянно съм бил с близки усеща и мисъл до своя роден град - именит и героичен, град на моето детство и юношество, на моите първи стихове. Аз съм произведение на родния ми Плевен и съм горделив с това “. С тези думи огромният публицист и стихотворец Георги Константинов се обърна към присъстващите на юбилейната му вечер в препълнената зала " Катя Попова “. Организатор на събитието по случай 80-ата годишнина на създателя бе Дружеството на писателите в Плевен, взаимно с Община Плевен.

Тържеството, трансформирало се в същински празник на поезията, почетоха кметът на Общината доктор Валентин Христов и заместник-кметът с сектор " Проекти и филантропични действия “ Елина Димитрова. От името на Община Плевен кметът доктор Христов подари на създателя икона на Св. Георги Победоносец с посланието да го закриля и да му припомня за почитта, която има в родни си град. " За мен е изключителна чест да Ви поздравя по случай Вашия празник. Гордеем се с Вас и сме признателни, че сте част от Плевен. Бъдете жив и здрав и все по този начин стожер на духовността “, пожела на юбиляра доктор Христов.

В залата участваха още регионалният шеф Виолета Иеремиева, общински съветници, представители на културни институти и другари на творчеството на Георги Константинов. Слово за юбилейната му стихосбирка " Живея високосно “, стихове от която прозвучаха и по време на литературната вечер, сервира Лалка Павлова - член на Управителния съвет на Дружеството на писателите в Плевен и член на Съюза на българските писатели.

Към своята аудитория се обърна и самият Георги Константинов. Той акцентира, че във всяка една от книги си влага по нещо от своята плевенска любов към света.  " Книги, изхвърчали от мен, тръгнали по своя незнаен за мен път, само че намерили подслон и схващане в сърцата на не малко читатели, измежду които сте и вие. Така вие създавате в мен високото възприятие, че ви дотрябвам и съм нужен, за което благодаря “, сподели още създателят.

Участие в поетичната вечер взеха Общински хор " Гена Димитрова “ с диригент Анелия Дечева, пеещият актьор Симеон Владов и артистът бард Румен Спасов, които извършиха песни по стихове на поета, заяви Община Плевен.

Георги Константинов е роден на 20 декември 1943 година в гр. Плевен, където приключва гимназия, а след това приключва българска лингвистика в Софийския университет (1967 г.). Бил е зам.-главен редактор на в. " Народна юноша “, основен редактор на сп.  " Родна тирада ", главен редактор на сп.  " Пламък "  (от 1983 г.) и негов шеф. Народен представител е в VII Велико народно събрание (1990-1991 г.) и заместник-министър на културата (1995 г.). Главен секретар е на Съюза на българските писатели (1997 г.), член е на българския ПЕН център от 1996 година и негов почетен ръководител.

Дебютната поетична книга на Георги Константинов е " Една усмивка ми е столица “, тя излиза през 1967 година Автор е на над 30 стихосбирки, като част от тях са преведени на френски, немски, съветски, полски, украински и др. езици. Стиховете му са включвани в разнообразни антологии на разнообразни езици – британски, японски, хинди, съветски, немски. Пише и книги за деца. Носител е на Меdalika Pontificia Vatikan (1996 г.), Национална премия за поезия (1979, 1983 г.), Национална премия за детска литература (1987 г.), награда  " Петко Р. Славейков ", Награда на Министерството на образованието и науката (2001 г.), Национална премия за повсеместен принос в детско-юношеската литература  " Константин Константинов "  (2005 г.) и други Георги Константинов е измежду създателите на плевенското Сдружение " Дружество на писателите “ преди 45 години, бил е и негов зам.-председател, а в този момент е негов почетен член.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР