Трябва да има обща позиция на страните членки на ЕС

...
Трябва да има обща позиция на страните членки на ЕС
Коментари Харесай

Трябва ли България трябва да плаща за газ в рубли - различия в мненията на управляващите

Трябва да има обща позиция на страните членки на Европейски Съюз по въпроса за съветските газови доставки. Около това мнение са се обединили министър председателите на Италия и България, съобщи Кирил Петков след среща със своя сътрудник Марио Драги в Рим. Той заяви, че " Газпром " предлага разнообразни анекси към договорите за доставка на обособените страни в Евросъюза.

До този миг България, Полша и Финландия са декларирали, че няма да заплащат за съветския газ в рубли. На този декор две от най-големите стопански системи в Европа - Германия и Италия, са на път да одобряват изискванията на Кремъл и техните национални оператори да превеждат средствата в " Газпромбанк ", а от там те да се превалутират в съветската национална валута.

Това беше мотив за коментар и от премиера Кирил Петков. Пред публицисти в Рим той съобщи, че България има настоящ контракт с " Газпром " и страната ни не приема смяна на клаузите по него. Заместник-министърът на енергетиката Пламен Данаилов зави за ПСН, че в случай че бъде призната дни такава смяна, то няма кой да поеме разликата във валутните курсове сред съветската рубла и американския $. Имаше и мнения от страна на партиите от ръководещата коалиция.



Не може всяка една европейска страна да се оправи независимо с газовите доставки. Около този извод са се обединили премиероти на Българи и Италия, зави Кирил Петков след среща с Марио Драги. той уточни, че Газпром предлага разнообразни условия за доставка на синьо гориво на страните от Евросъюза, във връзка информацията, че Италия и Германия договарят продължение на доставките, макар глобите на Брюксел.

" Те са си платили в евро, оттова нататък превалутирането си е проблем на " Газпром ", не е проблем на Италия. Така че това е напълно по-различно изискване от това, кото ние бяхме получили и отново показава, че до момента в който не се обединим всички дружно, има опсаността " Газпром " може да си играе с разнообразни условия - на едните страни да се дават един вид, на другите - различен вид. Но се обединихме, че това още на идващото събиране ще бъде разисквано деликатно и ще имаме обща позиция ", разяснява Петков.

Според него " Газпром " дели страните по отношение на размера на пазара и няма особено отношение към България.

" Предполагам, без да знам елементи: Италия, Германия, там са подготвени да създадат взаимни отстъпки. На дребните пазари, които не са им толкоз значими като мащаб, са подготвени да създадат по-трудни условия и тази игра сред огромни и дребни като размер на количества, продадени от " Газпром " би трябвало да завърши ".

Заместник-министърът на енергетиката Пламен Данаилов изясни, че в оферти контракт на България никоде не е записано кой поема валутно-курсовия риск, в случай че стартираме разплащане в рубли.

" Булгаргаз " от самото начало извършва своите задължения по подписания контракт с " Газпром " и изпраща уведомителни писма за доставка и търси благоприятни условия да заплаща във валутата, която е по контракт. За нас не е ясно и ние такава информация нямаме, кой поема валутно-курсовия риск, а той е доста значителен. Само в границите на 2 месеца рублата нарастна по отношение на еврото и по отношение на американския $ с над 100% ", изясни Данаилов.



Има обаче разнобой в ръководещата коалиция дали България да се разплаща с рубли.

" Моето персонално мнение е, че е стъпка обратно в това да се заплати в рубли, стъпка към осъществяване на едностранните претенции на съветската страна, поради които ни стопираха газа, едностранно. Ние рискуваме в идващия миг Русия да изиска още неща от нас - за какво да не ни вдигне едностранно цената ", счита Венко Сабрутев от " Продължаваме промяната ".



" Позицията на Българска социалистическа партия е непроменена. Интересът на България е да се стартират незабавни договаряния с съветската страна по доставка на природен газ, продължение на доставките на нефт при изискванията, които слага съветската страна, тъй като те имат съображение заплащанията да бъдат в рубли ", съобщи Румен Гечев.

" България е нужно да направи каквото е допустимо, с цел да бъде нашата стопанска система по-конкурентна, в случай че би трябвало и да внасяме съветски газ. Но диверсификацията на потоците от газ би трябвало да продължи, тъй като, знаете, и преди тази война, и преди рецесията съветският газ за България беше по-скъп, в сравнение с за Германия и това е, тъй като ние нямахме други възможности ", разяснява Владислав Панев от " Демократична България ".

Очаква се въпроса за общи европейски газови доставки да бъде разискван на последваща лидерска среща на страните членки на Европейски Съюз.

По тематиката работиха: Николай Минков, Вера Александрова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР