Трябва да има еднакъв режим за частни и държавни болници

...
Трябва да има еднакъв режим за частни и държавни болници
Коментари Харесай

Проф. Григор Димитров: Трябва да има еднакъв режим за частни и държавни болници


Трябва да има идентичен режим за частни и държавни лечебни заведения при използването на обществен запас, а броят на районните каси може да бъде не 28, а 6. Това сподели пред БНР представителят на работодателите в Надзорния съвет на НЗОК проф. Григор Димитров.

„ През 2014 година документално ние обявихме това, което споделя доктор Дечев – че лечебните заведения са доста. Че не би трябвало от средства от Касата да се образува облага. Че не е обикновено 50 на 100 от бюджета на Здравната каса да бъде за болнична помощ, до момента в който в другите страни е от порядъка 30-35%. Трябва да има идентичен режим на частни и държавни лечебни заведения при използването на обществения запас “, сподели още проф. Димитров в изявление за „ Хоризонт “.

Според него би трябвало да има регулация на заплатите в бранша, само че образувани от обществен запас и в случай че касата заплаща 7 пъти по-висока цена за лекарство на частна болница от държавна, би трябвало да се вземат ограничения.

Проф. Димитров съобщи още, че ще внесе предложение в Народно събрание да се прегледа този проблем и какви ограничения би трябвало да се подхващат, с цел да се избегне тази дисторция, която е "абсолютно ненормална ".

По-рано адв. Андрей Дамянов от Надзорния съвет на Касата разяснява, че доктор Дечев е прав, че няма по какъв начин касата да поеме заплатите на частни, на общински и на държавни лечебни заведения.

И двамата представители на Надзора бяха безапелационни, че сред управлението на Касата и министерството прехвърчат искри.

Междувременно Българска социалистическа партия разгласи, че сезира прокуратурата поради изказванията на шефа на Здравната каса Дечо Дечев, че институцията се източва.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР