Трус по върховете на държавата. Премиерът Кирил Петков обяви, че

...
Трус по върховете на държавата. Премиерът Кирил Петков обяви, че
Коментари Харесай

Отнет допуск: Цацаров е без достъп на ниво "Строго секретно"


Трус по върховете на страната. Премиерът Кирил Петков разгласи, че от през днешния ден Сотир Цацаров е без достъп до секретна информация поради разкрития на ДАНС.

Антикорупционният началник отговори, че върху Контраразузнаването е оказан напън.

Премиерът Кирил Петков разгласи, че достъпът на Сотир Цацаров до класифицирана информация на равнище " Строго секретно " е лишен през днешния ден - ден откакто антикорупционният началник разгласи, че подава оставка до дни.

„ Това, което не мога да кажа, е дали оставката, която Цацаров беше подал през вчерашния ден, е на база на негово съмнение, че това ще се случи през днешния ден. Но се веселя, че ДАНС и българските служби работят, когато има нарушаване на закона “, съобщи Петков пред bTV.

Министър-председателят уточни, че аргументите за отнетия достъп са също класифицирана информация.

„ Факт е, че щом ДАНС са решили, това е основано на данни и изследвания, които сигурно не са били събирани за къс интервал от време. Той към този момент няма достъп до класифицирана информация, което прави неговата работа като ръководител на КПКОНПИ до някаква степен невъзможна “, сподели още Кирил Петков.

Според премиера антикорупционната комисия не си е свършила работата, защото обществото е очаквало съществени каузи за корупция по високите етажи на властта.

„ Оценката ми е негативна, мощно негативна. Това се вижда на база на това на кое равнище на корупция сме в света и по какъв начин корупцията е най-големия ни проблем “, съобщи още Кирил Петков.

Сотир Цацаров излезе с позиция час, откакто е приел акта:

„ Известно ми е, че това е станало след нескончаем институционален напън, извършен по отношение на управлението на организацията от министър-председателя Кирил Петков и от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. “



Според Цацаров ДАНС са почнали да го ревизират след сигнал, че по време на срещата със Сашо Дончев преди пет години, известна като " ЦУМ гейт ", е била изнесена класифицирана информация.

В позицията се показва още, че подобен сигнал от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков е бил към този момент обсъждан от ДАНС през август предходната година.

" Ясни са ми и аргументите за това – в случай че за министър Рашков те са свързани с готовност за персонална кавга и възмездие, както и с инспекциите на имотното му положение, за премиера Кирил Петков и за хората, определящи неговото държание, това е опит за отклонение на публичното внимание от действителните проблеми “, декларира Цацаров.



Той споделя още, че ще апелира. Според закона той ще продължи да извършва отговорностите си в антикорупционната комисия.

Досега службите са отнемали достъпа до класифицирана информация на Бойко Рашков малко откакто напусна бюрото за СРС.

Преди това без достъп остана Георги Гатев, който беше заместник-председател на бюрото. Според закона всеки един достъп до класифицирана информация се актуализира през 3 години.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР