Трус на върха на полската армия - двама от най-висшите

...
Трус на върха на полската армия - двама от най-висшите
Коментари Харесай

Скандал в Полша: Двамата най-висши военни в армията са подали оставки

Трус на върха на полската войска - двама от най-висшите военни са подали оставки, оповестява Rzeczpospolita. Рапорти за овакантяване до президента Анджей Дуда са пратили началникът на Генералния щаб на полската войска военачалник Раймунд Анджейчак и военачалник Томаш Пиотровски, началник на оперативното командване. Оставките са доказани от представителите на ведомствата.

Според изданието става въпрос за спор на двамата най-висши военни с министъра на защитата Мариуш Блашчак. Конфликтот тлее от май 2023 година, когато министърът обществено повдигна обвинявания против оперативния пълководец и го упрекна в немарливост. Министърът упреква Пиотровски, че не е докладвал за случая, който се случи на 16 декември 2022 година, когато съветска ракета наруши полското въздушно пространство.
Тогава Блашчак предложи военачалник Пиотровски да бъде уволнен, само че президентът Анджей Дуда, който взема кадровите решения за висшите командири на въоръжените сили, отхвърли.

Според Rzeczpospolita от този момент тлее напрежение сред висшите генерали и министъра Мариуш Блашчак, който е пробва да заобиколи Генералния щаб и оперативната му конструкция, като работи напряко посредством Главното командване на Въоръжените сили.

Смята се също по този начин, че министърът употребява армията в предизборната акция на ръководещата партия " Право и правдивост " (ПиС). Според Rzeczpospolita министър Блашчак се пробва да дискредитира опозицията, отпред с някогашния министър председател Доналд Туск, като демонстрира документи, за които твърди, потвърждават по какъв начин през 2011 г неговото държавно управление " било готово да се откаже от половината Полша при положение на война ".

Атаките против опозицията се правят от месеци, в това число и по време на церемонии с присъединяване на армията, твърди Rzeczpospolita. Според изданието Блашчак употребява събития, свързани с армията, с цел да прави предизборна пропаганда преди парламентарните избори, които предстоят в неделя.

Превод и редакция: ни

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР