Трудово заетите във Великобритания се понижи през трите месеца до

...
Трудово заетите във Великобритания се понижи през трите месеца до
Коментари Харесай

Първо понижение на заетостта във Великобритания от две години насам



Трудово заетите във Англия се намали през трите месеца до края на септември за пръв път от две години насам, защото броят на хората, отпаднали от работната мощ се усили доста, демонстрират данни на формалната английска статистика ONS, които подсказват за съществуването на уязвимост в до неотдавна прегряващият трудов пазар на Острова.

Нивото на безработица (според оценката на ILO – Международната организация на труда) за трите месеца до края на септември стабилизира в рекордното дъно от 4,3% (най-ниска безработица в Обединеното кралство от 1975-а година насам и по тъкмо от интервала март - май 1975-а година, когато тя беше на равнище от 4,2%).

Въпреки това обаче общият брой на заетите британци се намали през интервала юли - септември с 14 000, като ONS уточни, че това съставлява първо понижаване на заетостта от октомври 2016-а година насам и най-солиден спад от интервала април - юни на 2015-а година. По този метод броят на трудово заетите британци се намали в границите на третото тримесечие с 14 хиляди до 32,06 милиона, само че по отношение на година по-рано (спрямо третото тримесечие на 2016-а) техният брой се усили с 279 хиляди.

В същото време броят на британците без работа се намали през трите месеца до септември в това число със 182 000 по отношение на година по-рано и с 59 000 по отношение на предходните три месеца, достигайки 1,42 милиона.

Молбите за обществени помощи при безработица във Англия се покачиха през октомври с 1100 след тяхно покачване с 2600 през септември (ревизия от предходна оценка на ONS за покачване с 1700).

Осреднените седмични приходи, изключвайки бонусите, се покачиха през трите месеца до края на септември с 2,2% на годишна база след напредък с 2,3% през предходните три месеца, потвърждавайки упованията на финансовите пазари. Отчитайки обаче инфлацията, която набъбна през септември с 3,0%, действителните заплати във Англия де факто се намалиха през юли - септември с 0,5% по отношение на година по-рано.

Средните седмични приходи, включвайки
бонусите, се покачиха през трите месеца до края на септември с 2,2% след подобен напредък през предходните три месеца. И тук обаче действителните приходи на инфлационно-коригирана база се намаляват с 0,4 на 100 по отношение на същия интервал на 2016-а година.

Само в границите на септември общите приходи набъбнаха на годишна база с 2,2%, само че действителното възнаграждение на труда (отчитайки инфлацията) се сви с 0,6% по отношение на септември 2016-а година.

Днешните данни са следващо доказателство, че английските семейства не престават да усещат отрицателното въздействие на растящите цени макар към момента здравия трудов пазар и рекордно ниското равнище на безработица. Спадът на действителната рентабилност е към момента обезпокоителен сигнал за бъдещия напредък на английската стопанска система, която се осланя много мощно на вътрешното ползване.

Паундът реагира отрицателно на данните на ONS, парирайки утринното си повишаване до 1,3213 щатски $ и към този момент се търгува към 1,3160 региона. В същото време еврото нарастна до нов 4-седмичен връх от 0,9012 паунда с взор към неговите значими някогашни върхове от 12-ти и 20-ти октомври към 0,9021/32 равнищата.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР