Трудовите книжки ще станат електронни от 1 юни 2025 г.

...
Трудовите книжки ще станат електронни от 1 юни 2025 г.
Коментари Харесай

Депутатите одобриха окончателно преминаването на трудовите книжки към е-формат

Трудовите книжки ще станат електронни от 1 юни 2025 година Това гласи признатият дефинитивно на второ четене план на промени в Кодекса на труда, който е самодейност на депутата от " Демократична България - Продължаваме промяната " и някогашен министър на електронното ръководство Божидар Божанов.

Новите текстове плануват хартиените книжки да се заменят с така наречен обединен електронен трудов запис, който ще се поддържа в Националната организация за приходите. Работникът ще има достъп до информацията за себе си. Работодателят също ще може да се запознае с данните в електронното трудово досие, само че няма да вижда размера на заплатата на работещия при другите работодатели. Предвижда се родителите на работещите малолетни също да могат да виждат какво написа в трудовата брошура на децата им.

Работникът ще има право да знае и кой е отварял неговото трудово досие като се изключи случаите, когато е бил разследван от прокуратурата или ДАНС.

Работодателите ще би трябвало да сканират и изпратят електронни копия на всички хартиени трудови книжки, които не са въведени в регистъра. Предвидени са и периоди, в които би трябвало да стане това.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР