Трудно ще откриете човек в света, който да не е

...
Трудно ще откриете човек в света, който да не е
Коментари Харесай

7 малко известни факта за „Тайната вечеря“ на Да Винчи

 картината-тайната-вечеря

Трудно ще откриете човек в света, който да не е чувал за известната фреска на гениалния Леонардо да Винчи „ Тайната вечеря “.

Трябвали са му 3 години за основаването на този шедьовър, а резултатът възхищава всички към този момент над 500 години. Това е най-изучаваната и неведнъж възпроизвеждана картина, само че и до през днешния ден доста от нейните загадки по този начин и не са разкрити. Ето единствено няколко обстоятелства за „ Тайната вечеря “, които могат да бъдат удивителни открития за вас:

1. Размерът на картината впечатлява. Макар че копията може да се отличават, оригиналът заема повърхност от 460 см на 880 см.

2. Леонардо да Винчи приключил работата върху картината през 1498 година. Тя е нарисувана върху стената в трапезарията на манастира Санта Мария деле грацие в Милано. Премесtването й в музей би било доста сложна задача и може да повреди картината, по тази причина тя остава на своето в началото място.

3. При основаването на стенописа да Винчи употребявал нова техника на изобразяване, незнайна до момента. Популярният в оня интервал способ на нанасяне върху фреската не го устройвал, защото ограничавал художника във времето. А той трябвало да успее да я нарисува преди да изсъхне влажната мазилка, която служела за основа на картината. Затова художникът създал собствен личен способ, употребявайки темперни бои. Но опитът се оказал несполучлив, защото с времето картината се влошила.

4. Художникът подходил доста внимателно  към избора на мъжките модели. Особено дълго търсил човек, който да изобразява Юда, предателя.

Най-накрая намерил подобен – това бил същински наказан нарушител. Неговата поява станала ентусиазъм за Леонардо да Винчи.

5. На картината е изобразен моментът, когато Иисус научава, че един от неговите другари е изменник. Това изяснява ядосаните лица на апостолите и смутения взор на Иисус.

6. Продължават безкрайните диспути за храната на масата и нейното символно значение. Например разсипаната сол до лакътя на Юда се пояснява като крах и загуба. Рибата на масата е първият знак на християнството.

7. Първоначално учениците на Леонардо създали три копия на картината. Една от тях, пълномащабна, се намира в Кралската академия на изкуствата в Лондон.

От бележките на Леонардо откривателите на „ Тайната вечеря “ определили девет апостоли – имената им са изписани над главите им.

„ Тайната вечеря “ притегля голямо внимание от целия свят, тази картина е значимо художествено и религиозно притежание. Тя е била неведнъж възстановявана след повреди, провокирани от от времето и хората.

За миналите епохи стената на манастира в Милано, където се намира оригиналът, е претърпяла и понесла доста. Но шедьовърът както преди си остава най-тайнственото произведение на изкуството за всички времена.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР