Трудно е развитието на епидемията да се вкара в математически

...
Трудно е развитието на епидемията да се вкара в математически
Коментари Харесай

Д-р Кунчев: С мерките спечелихме време за здравната система, вирусът може да се самоограничи


Трудно е развиването на епидемията да се вкара в математически модел. Защото играят роля доста фактори – климатични, държанието на хората, социално-културни особености на обособените страни, заради което неща, които са се случили в Южна Корея, няма по какъв начин да станат в Европа или неща, които са станали в Италия, да се случат в Швеция. Това разяснява основният държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев в предаването „ Алтернативата “ с Генка Шикерова по ТV.

Той изрично отхвърли обвиняванията, че ограниченията на властта ще забавят вируса и по тази причина страната ни ще се влачи доста по-бавно до пика и надолу от други страни.

" Много постоянно ни упрекват, че с помощта на ограниченията, които сме предложили, ние месеци наред ще се влачим, за разлика от други страни и при нас ще се срещаме с Covid-19, пък другите ще се изчистят. Искам да уверя всички, че това просто няма да се случи. Срещали сме се с доста вирусни болести, изключително от групата на респираторните. Всяка година щем, не щем, изкарваме грипна зараза. Срещнахме се и с два други ковид преди 18 и 10 години надлежно SARS и MERS и видяхме, че при тях без да се стигне до всеобщо заболяване на популацията, без да се стигне до тези толкоз обсъждани 70%, които ще се срещнат с вируса, те безусловно се самоограничиха и изчезнаха. Няма потребност да се срещнат 70% или най-малко никой не може да каже кой е верният път ", разяснява Кунчев.

Д-р Кунчев акцентира, че с подхванатите ограничения се е спечелило време на здравната ни система, с цел да се приготви и пикът да се отсрочи и смекчи.

В този месец и половина подготвихме системата да може да поеме по-голям брой заболели. Преди месец и половина бяхме тотално разнообразни като благоприятни условия за лекуване, уточни той и даде образец какъв брой спомагателни болнични кревати са се разкрили, какъв брой апарата за изкуствена вентилация са се набавили.

За медикаменти въобще не приказваме, ние нямахме нищо на процедура. В момента няма болница, която да лекува Covid-19 и лекарите да не знаят и нямат разполагаем най-малко 3-4 препарата и то тези, които се ползват в Съединени американски щати, Италия, Англия. Няма доктор, който да влиза при болен и да няма цялостното съоръжение от персонални защитни средства за разлика от Съединени американски щати където лекарка демонстрира, че носи една маска 1 седмица, за разлика от Италия където нямат никакви защитни средства в отделения за Covid-19, ние това не го допуснахме, изясни основният здравен контрольор.

Епидемичинят развой не можем да го отменим, можем 50% да го управляваме и ние успяхме и не допуснахме това, което стана в страни със здравни системи, които напълно не са за подценяване, добави доктор Кунчев.

Разхлабване ще има когато новите случаи в болница спрат да нарастват внезапно, сподели още той. По думите му критерият на щаба за разхлабване на ограниченията е да няма внезапно повишение продължаващо повече от седмица на броя на новите случаи. Това ще даде опция с разхлабване на ограниченията към този момент да дадем на обществото вероятност, че излизаме от тази обстановка. Обаче за жалост виждате, че цифрите не са такива. Ако имаме и най-малкото чувство за едноседмично трайно задържане на новооткритите случаи и то най-много на признатите в болница. Защото новооткиритите са функционалност на броя на изследваните. Каквото и проучване да създадем - на 1000, 100 000 или 1 млн, резултатът ще е един и същи, ще установим 5-6% хора, които се срещат с вируса, уточни той.

Кунчев съобщи, че щабът не ръководи правенето на проби, с цел да се счита, че манипулира данните в интерес на това да се оповестяват повече случаи. В момента в България работят 30-35 лаборатории – държавни, частни, болнични, които вършат толкоз колкото съумеят да провеждат и това не постоянно е под наше управление. Колкото повече вършат, толкоз по-добре, уверен е основният държавен контрольор.

Тук никой не е заключил хората да не излизат от къщите си, разяснява доктор Кунчев във връзка с въведените ограничения. И подсети, че заключени в къщите си стоят в Турция, Сърбия, където са с вечерен час, в Гърция, където в случай че се отдалечиш на 100 м. от у дома те глобяват. В България в никакъв случай не сме казвали, че не може да се излиза от у дома, и че ще се върви единствено до аптеки и супермаркет. Скоро до седмица допускам, че ще се вземе решение за отваряне на парковете, добави той.

Кунчев изясни, че за затваряне на парковете е натежал фактът, че се събират по 15 души да пият бира. Ако с полицията и общината можем да въведем ред, нямаме нищо срещу да се употребяват, обясни още експертът.

По отношение на това дали вирусът ще отслабне поради топлото време, доктор Кунчев разяснява, че респираторните вируси си имат обичано време на разпространяване, което нормално завършва с идването на пролетта. Но направи ангажимента, че това е персоналното му мнение на база опит с разнообразни вируси. След април-май се появяват другите летни ентеровируси, добави доктор Кунчев. Не ми се има вяра този да е толкоз чудноват и необикновен, че да ни държи цяла година в напрежение и непрестанно да основава нови и нови талази. Не мога да бъде изцяло уверен, тъй като приказваме за вирус, който познаваме от три месеца действително, само че в случай че се движи по всички естествени правила на изкуството, би трябвало по този начин да стане, добави той. И акцентира, че не при всички пандемии има втора вълна. Дали ще излязат и нови варианти на този вирус, което ще даде опция даже на хора, които имат имунитет отново да се заразяват и да боледуват, следва да го забележим. Няма по какъв начин го предвиждаме, разяснява доктор Кунчев.

Видеото от предаването вижте тук https://youtu.be/uJ6WmgX3IRM
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР