Трудно е да си представим какво стои зад концепцията жива

...
Трудно е да си представим какво стои зад концепцията жива
Коментари Харесай

Европейската семейна компания, създател на първата жива сграда в света

Трудно е да си представим какво стои зад концепцията " жива постройка ". Вероятно обаче ще чуваме това разбиране все по-често, евентуално това ще е и бъдещето в индустриалното строителство, а за какво не и в жилищното след някое друго десетилетие.

Първата " жива постройка " в света - LIKO-Vo е открита юни 2019 година от фамилната чешка компания LIKO-S. В съпоставяне с други промишлени здания, които затоплят околния въздух до 80 °C, LIKO-Vo лимитира топлинно лъчение и околната среда към постройката е с до 10 °C по-ниска температура. Това е допустимо с помощта на озеленения покрив и фасада, резервоара за събиране на вода и други технологии. Всички отпадъчни води от постройката се пречистват по натурален път и се употребяват за напояване. Също толкоз значим е зеленият покрив.

Money.bg. се свърза с компанията, основател на постройката, която описа по-подробно по какъв начин работи това оборудване. Това е чешката компания Liko-S, която има клонове в Прага, Братислава, Будапеща, Виена и Индия и търси нови благоприятни условия и партньорства на други пазари.

Liko-S има опит в региона на зеленото строителство и интелигентните технологии. Компанията може да се похвали с клиенти от разнообразни райони, като Северна Америка, Западна Европа, Азиатско-Тихоокеанския район и други Клиентите са от разнообразни браншове и промишлености, като опазване на здравето, обучение, хотелиерство, търговия на дребно, произвеждане.

Ще ни разкажете ли малко повече за постройката и технологиите, които употребява?

Първата жива индустриална зала в света се назовава LIKO-Vo и беше открита от Liko-S през 2019 година В нея са вложени естествени и изкуствени детайли, чрез които се основава удобна и здравословна среда за служащите и посетителите. Залата има зелен покрив, който събира дъждовната вода и понижава загубата на топлота. Съоръжението разполага и със зелена фасада, която всмуква въглероден диоксид и създава О2. Сградата има вентилационна система, която контролира температурата и влажността, и умна система за осветяване, която се приспособява към дневната светлина и интензивността в залата. В самата зала има вътрешна отвесна градина и източник на чист въздух и абсорбатор на шума.

Живата постройка освен има способността да се охлажда, само че прави и това с околната среда. Това вероятно значи, че потреблението на сила на постройката е по-ниска. Могат ли този вид здания да ни оказват помощ в зеления преход?

Зелените здания, които Liko-S основава, понижават потреблението на сила и въздействието върху околната среда от строителството и употребата. Според Liko-S постройката LIKO-Vo употребява доста по-малко сила за изстудяване от стандартна постройка със същия размер. Охлаждащият резултат е значим за околната среда - зелената фасада може да охлажда околната среда с до 13°C. Този вид здания могат да оказват помощ в прехода към по-зелено бъдеще. Искаме да вдъхновим други компании да последват образеца и да възприемат по-екологични практики.

" Зелени дружно "

е общ план на Money.bg и Webcafe.bg, който обръща внимание на екологичните трендове - както в всекидневието на всеки от нас, по този начин и в бизнеса.

Научете повече тук:

Темите за зеления преход и устойчивостта са гореща тематика сега. Какви зелени политики би трябвало да подхващат фирмите съгласно вас?

Темите за зеления преход и устойчивостта са доста значими за бъдещето на обществото и планетата ни като цяло. Liko-S счита, че фирмите би трябвало да поемат самодейна и виновна роля в насърчаването и използването на зелени политики в своя бизнес. Liko-S като член на Чешкия съвет за зелено строителство (Czech Green Building Council) поема дейна роля в областите на енергийната успеваемост, ръководството на водите и други

Вие сте и европейски водач измежду производителите на интериорни загради. Споделете ни малко повече за един от вашите артикули - SMART-i-WALL. За какво се употребява и каква е технологията му на работа?

SMART-i-WALL е един от нашите най-иновативни артикули. Това е интерактивна бариера, която може да трансформира стъклена стена в сензорен екран и мултимедийно устройство.

Продуктът се употребява за разнообразни цели в офиси, учебни заведения, конферентни зали, изложбени зали и така нататък Може да се употребява за видеоконференции, презентации, както и за развлечение. Съоръжението работи чрез екран с висока разграничителна дарба, изработен от транспарантно закалено стъкло.

SMART-i-WALL също има вградена камера, микрофон, високоговорители и операционна система Windows. Може да се ръководи с допиране, посредством гласова команда или с жест и може да се свързва с други устройства безжично или посредством USB.

Разкажете повече за началото на вашата фамилна компания през 1992 година Откъде потегли концепцията за основаването компанията? Как се промени вашият бизнес от този момент?

Liko-S започва като фамилна компания през 1992 година, когато създателя Либор Мусил взема решение да преследва пристрастеността си да основава. Той започва с дребна работилница и няколко чиновници и последователно уголемява бизнеса и екипа си. Liko-S стартира да се разраства и развива през годините - от производството на елементарни железни структури и загради, до създаването на комплицирани системи и решения за интериорен и екстериорен дизайн, зелено строителство и интелигентни технологии. Сега началник на компанията е Ян Мусил, който е наследник на създателя.

От компанията споделят още, че са стимулирани и възнамеряват да показват нови артикули.

" Искаме да продължаваме да сме мощна и новаторска интернационална компания, която се отличава в производството на премиум строителни системи и основаването на по-добри пространства за хората и природата ".

" " демонстрира положителните образци и значимите препоръки - всичко, което би трябвало да знаем по пътя към по-природосъобразно битие, работа и правене на бизнес. Проектът се реализира с поддръжката на,,,,,,,,.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР