Трудно е да се посети Дахау, но не само поради

...
Трудно е да се посети Дахау, но не само поради
Коментари Харесай

Никога повече? Уроците от Дахау във война на Путин за Украйна

Трудно е да се посети Дахау, само че освен заради аргументите, които може би си мислите, написа за The Hill Джон Нъгл, професор по военни проучвания във Военния лицей на армията на Съединени американски щати.

В първия концентрационен лагер, основан от Хитлер през далечната 1932 година, ужасите на Холокоста са показани ясно и безпардонно. Невъзможно е да не потръпнете от смут, когато влезете в газовата камера и по-късно в околните крематориуми. Планът за ликвидиране на нацистите е смразяващо сполучлив, най-малко до момента в който не свършиха въглищата за пещите и трябваше да прибегнат до погребването на жертвите си на мъчения в всеобщи гробове.

Също по този начин е мъчно да се посети Дахау, тъй като всеки възпитаник в немско учебно заведение е задължен да посети концентрационен лагер преди да приключи гимназия. Някои учебни заведения молят своите възпитаници да се откажат от закуската в деня на визитата, с убеждението, че даже този дребен дискомфорт може да провокира по-голяма съпричастност към тези, които са претърпели цялостните ужаси на Холокоста. В понеделника, когато неотдавна го посетих, имаше безусловно стотици ученици в групи от към 20 обикалящи Дахау със своите учители. Те бяха облечени като гимназистите, каквито бяха и демонстрираха друго равнище на интерес към уроците, които им преподаваха, което бих очаквал от техните американски връстници; в последна сметка те се отнесоха към деня със сериозността, която заслужаваше.

Приветствам държавното управление на Германия за установяването на политика, която изисква всеки възпитаник да научи тази горчива част от историята на своята страна; в действителност всяка нация би се възползвала от такова намерено разглеждане на най-лошите неща, които е направила. Мемориалът, на който написа " Никога повече " на няколко езика, е подобаващ.

За страдание, ужасите, документирани в националния мемориал в Дахау, се случват още веднъж, тъкмо в този момент, на няколкостотин благи на изток. Несправедливото навлизане на Русия в Украйна е последвано от похищение на украински деца и изнасилвания, изтезания и убийства на украински цивилни в трагично ехтене от нацистките техники, усъвършенствани в Дахау. Горчива подигравка е, че съветският президент Владимир Путин назовава украинците нацисти, до момента в който възпроизвежда нацистката тактичност.

Посетих Дахау на път за конференция на НАТО за оценка на хода на съветската война в Украйна, проведена от немското държавно управление, за което съветската инвазия беше сигнал за пробуждане. Генерал от НАТО съобщи, че не би могъл да си показа пълномащабна война в Европа още веднъж през живота си, само че това се случи и Европа отговори с трагични нараствания на разноските за защита и икономическа и военна поддръжка на своя обсаден и самоуверен комшия в размер на към 80 милиарда $. Съединените щати по сходен метод предоставиха основна помощ на Украйна, най-много оръжия, които разрешиха на бранителите на тази горда нация да се изправят против по-голям агресор. Невероятно, обаче в този момент Америка се колебае в поддръжката си за Украйна. Конгресът напусна Вашингтон за празниците, без да ангажира финансиране за повече поддръжка за Украйна в нейната обективна и смела битка за независимост.

Като военен деец от американската войска от две войни, дълготраен студент по интернационалните връзки и мощно набожен, че Съединените щати, макар всичките си неточности, са най-великата мощ за правдивост, народна власт и мир, която светът в миналото е виждал, аз съм меко казано слисан, че Америка изоставя дребна страна, която се бори против фашизма в Европа през 21 век.

Трагедиите са многочислени, въпреки да е мъчително да се описват. Изглежда, че болшинството от Камарата и Сената поддържат спомагателна военна помощ за Украйна. Администрацията на Байдън беше решителна в световното си водачество в напъните за поддръжка на Украйна, макар че осъзнавайки неуспехите на Конгреса, към този момент спря да споделя, че ще поддържа Украйна толкоз дълго, колкото е необходимо; Сега президентът Байдън може единствено да обещае, че Съединените щати ще оказват помощ на Украйна толкоз дълго, колкото могат.

Нека бъда кристално явен: можем да си позволим да поддържаме битката на Украйна за независимост - вечно. Въпреки че Съединените щати са посветили към 75 милиарда $ на Украйна, огромна част от тази сума в долари са оръжия, които са надживели своята полза и са планувани да бъдат унищожени. Буквално по-евтино е да изпратим тези оръжия в Украйна, с цел да могат да бъдат употребявани за отбрана на свободата, в сравнение с да ги унищожим тук, в Съединените щати; в това време, замяната им в инвентара обезпечава американски работни места, като в същото време прави американската войска по-готова за последваща война.

За цената на към 5 % от бюджета за защита на Съединени американски щати през последните две години украинските бойци, въоръжени с американско оръжие, унищожиха повече от половината от качествата на съветската войска. Като се има поради, че в този момент Русия е най-голямата потвърдена опасност за международния мир и сигурност, че е малко евентуално фантазиите на Путин за възобновяване на руската империя да спрат на границата на Украйна и че Америка има договорни отговорности да пази страните от НАТО, които са идващите в листата на Путин, подпомагането на Украйна избавя американски животи, както и долари.

Междувременно подпомагането на Украйна резервира основания на правила интернационален ред, който Америка сътвори след Втората международна война и който сътвори най-дългия интервал на мир сред велики сили и икономическо развиване в историята.

Конгресът би трябвало да посети Дахау през януари; немските възпитаници ще им създадат място. Американските представители могат да видят по какъв начин наподобява фашизмът и след това да гледат на изток, до момента в който решат дали ще го позволен още веднъж.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР