Тройната управляваща коалиция в Люксембург, оглавявана от премиера либерал Ксавие

...
Тройната управляваща коалиция в Люксембург, оглавявана от премиера либерал Ксавие
Коментари Харесай

Либералната коалиция в Люксембург падна от власт след десетилетие в управлението

Тройната ръководеща коалиция в Люксембург, ръководена от премиера либерал Ксавие Бетел, се разпадна поради неприятния резултат на партията на Зелените на оспорваните парламентарни избори, отбелязва Асошиейтед прес.

Доминираната от либералите коалиция, която управляваше Люксембург цяло десетилетие, падна от власт след парламентарните избори в неделя. И макар че във вътрешната и външната политика на Великото херцогство като цяло не се чакат кой знае какви промени, огромната вест след вота е очертаващото се завръщане на християндемократите в ръководството.

Тройната ръководеща коалиция в Люксембург, ръководена от премиера либерал Ксавие Бетел, се разпадна поради неприятния резултат на партията на Зелените на оспорваните парламентарни избори, отбелязва Асошиейтед прес.

Според резултатите от вота демократичната Демократическа партия (ДП) на Бетел усилва депутатите си в 60-местния парламент от 12 на 14, а броят на мандатите на Люксембурската социалистическа работническа партия (ЛСРП) се повишава с един (11). Зелените се срутват от девет на четири депутатски места, което прави несъмнено, че обединението няма да успее да остане във властта за нов петгодишен мандат.

Християндемократите от Християнсоциалната национална партия (ХСНП) остават първа политическа мощ с 21 депутати и е доста евентуално да станат определящият фактор при съставянето на идващото държавно управление.

Преди 10 години Бетел наследи Жан-Клод Юнкер, християндемократа, който по това време беше най-дълго управлявалият демократично определен водач в Европа. През последните 10 години нетипично за нея ХСНП беше отвън властта, макар че продължаваше да бъде първа политическа мощ. След последните избори обединението на Бетел разполагаше с 31 от 60-те места в люксембургския парламент.

Големият губещ в изборната нощ се оказаха Зелените

поради сериозния срив в поддръжката за тях предвид на това, че групата им в новия състав на Камарата на депутатите ще бъде на половина по-малка.

„ Изборният резултат е извънредно разочароващ “, сподели Саманта Тансон, водачът на Зелените, представена от ДПА. „ Надявах се на по-добро показване. “

Трипартийната коалиция, от която Зелените бяха част, ще има 29 места в новия парламент, т.е. с две по-малко от нужните за болшинство, което значи, че някои от партиите в нея отиват в съпротива.

На другия полюс бяха християндемократите, които ще бъдат най-голямата парламентарно показана политическа мощ в новия парламент.

„ Люксембургците дадоха на ХСНП явен мандат да сформира идващото държавно управление “, сподели водачът на консервативната ХСНП Люк Фриден, който е някогашен финансов министър.

За да ръководят, християндемократите ще би трябвало да намерят съдружен сътрудник. От в този момент се знае, че това ще бъдат или либералите от Директива за птиците, или социалистите от ЛСРП.

В лагера на Директива за птиците могат да бъдат разочаровани само от слабото показване на Зелените, само че в същото време имат сериозен мотив да са удовлетворени от мощния си резултат. Либералите на премиера Бетел не изключиха опцията да влязат в ръководство с ХСНП. „ Директива за птиците има отговорност да продължи напред “, сподели министър председателят.

Другият вероятен участник в новата ръководеща коалиция, която ще се образува след изборите, социалистите от ЛСРП, също дадоха позитивни сигнали на ХСНП. Лидерът им Полет Ленерт изрази подготвеност да взе участие в диалози с останалите политически сили за сформиране на държавно управление.

Преговорите за съставяне на управническа коалиция се чака да продължат сред няколко дни и няколко седмици.

Завой надясно

Слизането от власт на обединението към Бетел е знаменателно и заради събитието, че той беше едвам вторият водач на Люксембург след Втората международна война, който не е представител на ХСНП, отбелязва Ройтерс. Най-голямото въплъщение на тази безапелационна доминация на консерваторите в локалната политиката е 19-годишното ръководство на някогашния ръководител на Европейската комисия Юнкер.

Наред с триумфа на християндемократите от ХСНП другият огромен печеливш на тези избори беше крайнодясната Алтернативна демократическа партия на промените (АДПР), която се показа извънредно мощно на вота.

Със своите пет депутатски места, които ще има в новия парламент, АДПР на процедура изпревари Зелените и ще бъде четвърта политическа мощ, до момента в който Зелените се срутват на пето място.

Във външната политика на най-богатата страна в Европейски Съюз, не се чака да има никаква смяна

макар изборните резултати и идните разбърквания в ръководството, отбелязва Ройтерс.

Люксембургските държавни управления непроменяемо и поредно към този момент 40 години поддържат еднакъв стопански модел на страната, учреден на финансовите услуги и ниското корпоративно данъчно облагане.

Финансовите услуги са най-големият бранш в стопанската система на Великото херцогство, в която водещата роля в миналото играе стоманата.

С население от едвам 650 000 души Люксембург е една от най-малките страни в Европейски Съюз, само че в това време е най-богатата в Евросъюза по БВП на глава от популацията.


Инфо: Българска телеграфна агенция

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР