Троян. Програмата за празника на град Троян тази година е

...
Троян. Програмата за празника на град Троян тази година е
Коментари Харесай

Донка Михайлова, кмет на Троян: Програмата за празника на града тази година е празнично-работна

Троян. Програмата за празника на град Троян тази година е празнично-работна. Това сподели кметът на общината Донка Михайлова в изявление за Агенция „ Фокус “ във връзка празника на града, който се празнува на 14 октомври, Петковден.
Тя изясни, че дружно с обичайното повдигане на знамето на Троян, тържествената сесия на Общинска съвет и годишният концерт, на който ще вземат присъединяване изпълнителите Орлин Горанов и Мариана Попова, тази година ще бъдат маркирани и доста неща от делника на троянци. „ Ще открием реновирана част от постройка на музея, която беше направена със средства от общинския бюджет и от план „ Красива България “. Ще открием и офиса на локалната инициативна група Троян-Априлци-Угърчин. Ще създадем и алегорична първа копка на план по енергийна успеваемост на постройката на читалището – един от 11-те плана, по които работим със средства, обезпечени от оперативна стратегия „ Региони в напредък “ и националната стратегия за енергийна успеваемост. Всичко това са каузи, които са свързани с делника на троянци и които са стъпка към посрещането следващата година на 150-годишнината от оповестяването на Троян за град “, сподели Михайлова и посочи, че през последните години Троян се е трансформирал в град, който съумява да трансформира събитийния туризъм в действителен занаят за популацията.
По думите ѝ историята на празника е дълга и доста поучителна. „ Една година преди Освобождението на България Троян е опожарен – градът изгаря до основи, като остава само църквата, на която е обиден единствено покривът. Когато троянци се връщат и вземат решение да стартират възобновяване на родното си място, първо построяват църквата и учебното заведение. Църквата в Троян носи името „ Св. Петка “ и ние имаме вяра, че точно тази светица покровителства нашия град и всяка година на Петковден означаваме този празник. Заедно с това честваме и умеенето на троянци да бъдат дружно в компликациите, да сплотяват напъните си и да градят. Това е един огромен урок, който нашите предци са ни оставили “, сподели още тя.
По мотив празника кметът пожела на жителите на Троян да имат повече самочувствие. „ Защото троянци го заслужават. Убедена съм, че общите ни старания основават предпоставки те да се усещат като хора, които живеят в един от най-красивите градове на България “, сподели Михайлова.
Цветилена СИМЕОНОВА

Пълния текст на изявлението четете по-късно в „ Мнение ”
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР